Fotografije četničkih zdravica s UNPROFOR-ovcima kompromitiraju misiju UN-a

IVICA PANDŽA zvani Orkan ratni je zapovjednik jedne postrojbe Hrvatske vojske, a u domaćoj je javnosti poznat po koprodukciji filma Amarkord 2 kojeg je, u suradnji s Pavlom Vranjicanijem, montirao iz video materijala koje je prikupio od civila koje je rat zahvatio na kućnim pragovima.

Razvojačeni branitelj Orkan (po činu pukovnik) je u razgovoru za Nacional rekao kako posjeduje zbirku od oko 600-njak videokaseta te veliku količinu dokumentacije bivše tzv. Republike Srpske Krajine, kao i mnoštvo fotografija koje nedvojbeno svjedoče o životu "krajišnika" tijekom ratne okupacije.

Deset godina nakon operacije Oluja, Orkan kaže kako je prikupljenu građu spreman ustupiti nadležnim tijelima, no zanimljivo da u Hrvatskoj ne postoji preveliki interes za ratnom dokumentacijom koja autentično svjedoči o životu na okupiranom području.

Dio fotografija koje je u novom broju objavio tjednik Nacional pokazuje pripadnike UNPROFOR-a kako zajedno s četnicima poziraju i nazdravljaju ispijajući domaću rakiju. Spomenute fotografije ozbiljno kompromitiraju ulogu "plavaca" u Hrvatskoj, osobito uzme li se u obzir činjenica kako je misija UN-a u tadašnjim sektorima Sjever i Jug doživjela pravi fijasko.

Osim fotografija s četnicima, Orkan posjeduje i fotografije na kojima se vide ludi provodi i orgije UNPROFOR-aca, a u pukovnikovoj arhivi se nalazi i nekoliko fotografija lokalnih dama koje su "plavim kacigama" pružale seksualne usluge.

Orkan je uz "Amarkord 2" ("Amarkord 1" Vranjicani je montirao sam dok još nije poznavao Pandžu) s Vranicanijem snimio i filmove "Komšije 1" i "Komšije 2", a iako filmovi nisu nikad doživjeli velike prezentacije, njihova su prikazivanja u manjim lokalnim sredinama izazvala prave provale emocija gledatelja koji su tijekom gledanja prepoznali svoje susjede u radnjama koje im ne služe na čast.

Nedavno je lokalna kutinska televizija NET emitirala jedan od Pandžinih filmova, a haško je tužiteljstvo nakon toga kontaktiralo uredništvo NET-a tražeći detaljnije podatke i materijale koji bi mogli svjedočiti o ulozi nekih od ratnih i političkih vođa hrvatskih Srba. Haagu je navodno materijal zanimljiv i zbog utvrđivanja uloge Vojislava Šešelja tijekom rata u Hrvatskoj, a isto tako i Slobodana Miloševića koji se posljednjih mjeseci brani pred međunarodnim sudom za ratne zločine.

Bilo kako bilo, činjenica je da u Hrvatskoj žive ljudi kojima, nakon što bi se prepoznali na snimkama, nikada više na bi palo na pamet da žive u državi protiv koje su se borili početkom 90-ih, a koja ih je nakon rata amnestirala.

Foto: Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara