Francuska Argentini izručuje policajca "mesara", sudjelovao u 500 ubojstava

Francuska Argentini izručuje policajca "mesara", sudjelovao u 500 ubojstava
Foto: Epa

BIVŠEG policajca Marija Sandovala, kojega su u domovini zvali "mesar", Francuska je jučer izručila Argentini koja mu treba suditi zbog navodne umiješanosti u nestanak studenta 1976. u vrijeme diktature, javlja France Presse od dobro obaviještenih izvora i od zračne luke.

Nakon osmogodišnjeg sudskog postupka i iscrpljivanja zadnjih žalbi ovog tjedna, francusko-argentinski državljanin je u nedjelju navečer letom Air Francea otputovao  u Buenos Aires.

U egzilu u Francuskoj

Sandoval je od 1985. u egzilu u Francuskoj, čije je državljanstvo stekao, a uhićen je u srijedu u svome domu u Nogent-sur-Marneu blizu Pariza.

Državno vijeće, najviše pravosudno tijelo u Francuskoj, u srijedu je konačno potvrdilo odluku o izručenju koju je Pariz donio 21. kolovoza 2018.

Sudjelovao u više od 500 ubojstava

Argentinsko pravosuđe traži Marija Sandovala od 2012. zbog sumnje da je sudjelovao u više od 500 ubojstava, mučenja i otimačina u vrijeme vojne diktature od 1976. do 1983.

No izručenje traži samo zbog slučaja Hernana Abriate jer u tom predmetu raspolaže s desetak iskaza svjedoka.

Mario Sandoval je francusko državljanstvo dobio 1997., što ne priječi njegovo izručenje jer u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio francuski državljanin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara