Francuska će pomoći siromašnim građanima u plaćanju većih računa za gorivo

Francuska će pomoći siromašnim građanima u plaćanju većih računa za gorivo
Foto: EPA

FRANCUSKA vlada najavila je danas niz mjera pomoći obiteljima slabijeg imovinskog statusa kako bi otklonila najavljene prosvjede zbog poskupljenja goriva.

U proteklih godinu dana trošarine na dizel porasle su oko 23 posto, a one na standardna goriva 15 posto.

Litra dizela trenutno stoji 1,51 euro, najviše od početka 2000-ih.

Povećanje cijena dizela izazvalo je buru nezadovoljstva u ruralnim područjima i manjim gradovima, koja se očitovala u prijetnji udruga blokadom lokalnih prometnica i autocesta ove subote.

Najavljeni prosvjedi

Za subotu je najavljeno nekih 600 prosvjeda diljem zemlje.

Pokret „žutih prsluka”, nazvan po sigurnosnim reflektirajućim jaknama koje su nosili prosvjednici, najnoviji je u nizu udaraca vladi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Nezadovoljni građani smatraju da politika francuskog predsjednika ide na ruku onima s višim primanjima koji uglavnom žive u gradovima a šteti ruralnom stanovništvu.

Premijer Edouard Philippe u srijedu je otklonio mogućnost odustajanja od najavljenog povećanja poreza na dizelska goriva, ali je obećao pomoć obiteljima slabijeg imovinskog statusa u pokrivanju troškova.

„Shvatili smo da Francuzima treba pomoć u (ekološkoj) tranziciji, koja je teška”, rekao je Philippe.

Država pomaže

S obzirom na to da se rast troškova života prometnuo u jedan od najvećih izazova Macronova mandata, premijer je najavio da će subvencije za potrošnju energije ubuduće dobivati 5,6 milijuna kućanstava, u odnosu na dosadašnjih 3,6 milijuna.

Država će također obiteljima s niskim primanjima udvostručiti naknadu za zamjenu i uništenje starih vozila koja zagađuju okoliš i proširiti je na ukupno milijun vozača takvih vozila kroz razdoblje od pet godina. Najavljuju i porezne kredite za one koji vozila u velikoj mjeri koriste za rad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara