francuska i engleska barokna glazba u izvedbi hrvatskoga baroknog ansambla

Hrvatski barokni ansambl i solist na flauti Dani Bošnjak, pod umjetničkim vodstvom glasovite francuske violinistice Mimi Mitchell, na koncertu u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ), od nazivom "Večer francuskog i engleskog baroka", izveli su djela francuskih i engleskih baroknih glazbenih majstora. L

Hrvatski barokni ansambl zagrebačkoj glazbenoj publici predstavio je djela petorice francuskih i engleskih baroknih skladatelja: Marc-Antoinea Charpentiera (oko 1645.-1704.), Jean-Maria Leclaira (1697.-1764.), Andrea Campre (1666.-1744). te Johna Blowa (1649.-1708.) i Henryja Purcella (1659.-1695).

U prvome dijelu koncerta odsvirali su suitu iz opere "Venera i Adonis" koju je John Blow skladao 1691. Riječ je o prvoj engleskoj operi u kojoj se autorova sklonost prema francuskoj glazbi očituje i u uvođenju sličnih glazbeno-scenskih forma u kojima plesni brojevi igraju značajnu ulogu kao i u francuskoj operi-baletu.

Izvedeni su i Charpentierov koncert za četiri sekcije viola te 3. koncert u C-duru za poprečnu flautu i orkestar uz solističku dionicu Danija Bošnjaka, koji je Jean-Marie Leclair skladao 1737.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio koncerta počeo je djelom Henryja Purcella "Pavan i Chacony", a završen je suitom iz baleta "Galantna Europa" koju je Andre Campra skladao godine 1697.

U publici večerašnjeg koncerta u HGZ-u bili su i predsjednik Republike Stjepan Mesić sa suprugom Milkom te predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Morana Paliković-Gruden.

(Hina) ip sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara