Francuska i Njemačka pokreću zajedničku borbu protiv usporavanja gospodarstva

Francuska i Njemačka pokreću zajedničku borbu protiv usporavanja gospodarstva
Foto: EPA

FRANCUSKA I NJEMAČKA suglasne su oko strategije kojom će odgovoriti na usporavanje globalnog gospodarstva zbog trgovinskih problema, no ne slažu se oko brzine poduzimanja mjera, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Francuske političare sve više brine što se Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, koleba oko toga što poduzeti kako bi se odmakla s ruba recesije.

U Parizu žele da se Berlin više posluži svojim proračunskim viškom kako bi generirao oporavak.

S konferencije za novinare, zajedno s njemačkim ministrima financija i gospodarstva, Le Maire je poručio da se strategija temelji na tri stupa: "nastaviti smanjivati ​​javni dug tamo gdje je to potrebno. A to je slučaj u Francuskoj; nastaviti provoditi strukturne reforme, kao što to radimo u Francuskoj; uvesti proračunske mjere koje mogu preuzeti (poticajnu) funkciju od monetarne politike".

Postignut je dogovor o pristupu, ali pitanje vremenskog okvira za poduzimanje mjera još je otvoreno, naglasio je francuski ministar.

Pariz i Berlin priželjkivali sporazum 

Želeći istaknuti francusko-njemačku gospodarsku suradnju, Le Maire je rekao da će pilot-postrojenje u Francuskoj za proizvodnju baterija za automobile na strujni pogon krenuti s radom 2022. godine.

Dvije godine nakon toga u Njemačkoj će biti otvorena druga tvornica, u sklopu paneuropskog projekta koji bi trebao konkurirati trenutno dominantnim azijskim proizvođačima.

Francuska tvrtka Saft, ogranak francuskog diva naftne i plinske industrije Totala, bit će na čelu prvog konzorcija, rekao je Le Maire.

Osvrnuvši se na spor oko subvencija između europskog proizvođača zrakoplova Airbusa i američkog rivala Boeinga, Le Maire je rekao kako su Pariz i Berlin priželjkivali sporazumno rješenje, priznajući ipak da bi se Europska unija mogla suočiti s američkim sankcijama.

"Ako Sjedinjene Države uvedu sankcije, moraju znati da smo spremni reagirati, ponovno pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO)", poručio je Le Maire.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara