Francuska izglasala još 6 mjeseci izvanrednog stanja: "Očekujemo nove napade"

Francuska izglasala još 6 mjeseci izvanrednog stanja: "Očekujemo nove napade"

Foto: FAH

ŠEST dana nakon napada u Nici, francuska Nacionalna skupština dala je, tijekom noći s utorka na srijedu, zeleno svjetlo produženju izvanrednog stanja za još šest mjeseci u Francuskoj.

Kao što je zahtijevao dio desnice, zastupnici su produžili izvanredno stanje za šest mjeseci, do kraja siječnja 2017., čemu je bio sklon i predsjednik Francois Hollande.

Nakon što su usvojili poseban članak nacrta zakona kojim se produžuje izvanredno stanje za šest mjeseci, zastupnici su kasno u noć usvojili i cjelokupan nacrt koji obuhvaća mjere poput ponovnog uvođenja administrativnih pretraga, prekinutih u svibnju, i predviđa zapljenu i korištenje informatičkih podataka i mobilnih telefona.

Vlada je prvotno predvidjela tromjesečno produženje, koje je premijer Manuel Valls predstavio kao "moćan odgovor" na terorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Režim izvanrednog stanja na snazi je od džihadističkih napada 13. studenoga 2015. u Parizu.

Valls na meti kritičara

Premijer Manuel Valls, kojega je mnoštvo u ponedjeljak izviždalo prilikom ceremonije odavanja počasti ubijenima u Nici te koji je bio metom kritika političkih oponenata zbog napada, pozvao je na nacionalno jedinstvo predstavljajući u utorak navečer zakon. Govoreći pred zastupnicima, Valls je upozorio da Francuska mora očekivati "još napada i još poginulih nevinih građana".

"Ne moramo se naviknuti, to nikada, nego naučiti živjeti s tom prijetnjom. Živjeti s njom i boriti se protiv nje", rekao je on.

"Teroristi nas žele podijeliti, razdvojiti, nahuškati jedne protiv drugih", kazao je u utorak Hollande tijekom posjeta Portugalu. "Postoji zadaća koja me motivira: da budemo ujedinjeni, okupljeni, u stanju reagirati kako treba uz potrebnu silu", dodao je on.

U terorističkom napadu u četvrtak navečer u Nici Tunižanin Mohamed Bouhlel velikim je kamionom pregazio na šetnici u tome gradu ljude koji su se okupili gledati vatromet povodom Dana pada Bastilje, ubivši pritom 84 ljudi, prije nego li ga je policija ustrijelila. Po dosadašnjim podacima, blizu 40 ljudi među poginulima bili su stranci.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara