Francuska kaznila Google sa 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google sa 150 milijuna eura
Foto: EPA

FRANCUSKA agencija za tržišno natjecanje je kaznila Google sa 150 milijuna eura zbog monopolističkog ponašanja i nejasnog reklamiranja na stranici Google Ads.

Ova kazna događa se u vrijeme dok su velike američke tehnološke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Amazona i Applea pod sve većim povećalom Francuske i drugih europskih država, posebice zbog plaćanja niskih poreza. 

Rast tih korporacija ugrozio je dosadašnji porezni sustav jer im je omogućeno da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih krajnjih korisnika, zbog čega organizacije poput EU-a i OECD-a, ali i pojedine države, teže izmjeni tih pravila. 

Google je u rujnu pristao platiti gotovo milijardu eura francuskim vlastima kako bi se nagodili u istrazi o fiskalnoj prevari koja je pokrenuta prije četiri godine. 

Google, najveća svjetska internetska tražilica, pod povećalom je i regulatornih agencija, zbog sadržaja koje promiče u svojim rezultatima pretraga i reklamama. 

Taj američki internetski gigant u srijedu se nagodio i oko spora s australskom poreznom upravom, pristavši platiti dodatnih 326,7 milijuna dolara poreza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara