FRANCUSKA KOMISIJA PREDLAŽE ZABRANU FEREDŽI, KRIŽEVA I KIPA

Franucuska bi u javnim školama trebala zabraniti muslimanske feredže, židovske kapice kipe i velike kršćanske križeve, ali i uvesti nove praznike na blagdane manjinskih vjerskih zajednica, navodi se u četvrtak u službenom izvješću o odnosima između crkve i države. L

Dugogočekivano izvješće, koje se našlo u središtu nacionalne rasprave o integriranju muslimana u francusko društvo, savjetuje vladi da se odlučno postavi prema militantnim islamistima koji pokušavaju potkopati sekularističku državu.

Istodobno, od tradicionalno katoličke Francuske traži se da poštuje "sve vjerske opcije" s ozbirom da njezino društvo, zbog imigracije, postaje sve raznolikije.

Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je da će iduće srijede objaviti hoće li tražiti donošenje zakona o zabrani feredže. Dao je naslutiti da bi ga mogao podržati.

"Sekularizam u biti znači poštivanje razlika", rekao je predsjednik komisije Bernard Stasi.

"Treba ipak biti jasan - u Francuskoj postoje određena ponašanja koja se ne mogu tolerirati. U Francuskoj bez sumnje postoje snage koja pokušavaju destabilizirati republiku i vrijeme je da republika reagira", naglasio je.

Francuska komisija predlaže tako zabranu "upadljivih oznaka političkih i vjerskih opredjeljenja", no diskretne oznake kao što su maleni križevi i Davidove zvijezde smatra prihvatljivima.

Predlaže također uključivanje židovskog praznika Yoma Kipura i ramazanskog Bajrama na popis školskih praznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tvrtkama se pak savjetuje da pokušaju djelatnicima omogućiti da budu slobodni na one vjerske blagdane koje odaberu.

Komisija je proučila i slučajeve kao što su odbijanje muslimanki da ih pregledavaju muškarci liječnici, učenici koji provociraju učitelje pitanjima o holokaustu i "novi antisemitizam" među mladim, buntovnim muslimanima.

"Taj antisemitizam u našoj je zemlji stvaran", rekao je tajnik komisije Remy Schwartz. "Otkrili smo da djeca u nekim područjima moraju napustiti javne škole jer fizički nisu sigurna... To nas je duboko šokiralo", rekao je.

Komisiju su šokirali i primjeri diskriminacije žena pa stoga naglašava da je jednakost spolova bilo jedno od vodećih načela pri formuliranju zaključaka izvješća.

Schwartz je rekao da obitelj i "vanjske skupine", aktivisti koji među francuskim muslimanima promiču strogu vjersku praksu, a dolaze uglavnom iz sjeverne Afrike prisiljavaju muslimanske djevojčice na nošenje feredži.

"Mnogi su tražili zaštitu države, državnu zabranu nošenja vjerskih simbola u školama kako bi im bila zajamčena zaštita i osobna sloboda", rekao je.

Kamal Kabtane, čelnik muslimanske zajednice u Lyonu, rekao je da će muslimani poštivati zakon o zabrani feredže, ali i naglasio da se time neće ništa riješiti, već, naprotiv, da će se samo povećati zbrka.

Muslimani u Francuskoj čine oko osam posto stanovništva i ima ih oko pet milijuna. Židova u Francuskoj ima oko 600.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara