Francuska međunarodnoj zajednici: Riješite izraelsko-palestinski sukob

Francuska međunarodnoj zajednici: Riješite izraelsko-palestinski sukob

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande pozvao je u petak međunarodnu zajednicu da se ponovno angažira oko izraelsko-palestinskog sukoba u kontekstu regionalnih nemira, ističući da će obje strane u konačnici imati zadnju riječ oko odabira mira.

"Želio sam da Francuska pokrene inicijativu oko angažmana međunarodne zajednice kao podrške konačnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba", izjavio je Hollande u Parizu, na početku međunarodne konferencije o ponovnom pokretanju bliskoistočnog mirovnog procesa na kojoj sudjeluju ministri i predstavnici tridesetak zemalja i međunarodnih organizacija, među kojima i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Ta inicijativa ima samo jedan cilj, mir na Bliskom istoku", naglasio je on, kazavši kako je svjestan "sumnji" koje izaziva takav korak, posebice u Izraelu, koji se žestoko protivi svakom višestranom pristupu mirovnom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo se zamijeniti sa sukobljenim stranama. Naša inicijativa želi im dati jamstva da će mir biti čvrst, trajan i pod međunarodnim nadzorom" te ih "uvjeriti da idu putem pregovora", kazao je francuski predsjednik, ističući da će "hrabri odabir mira" na kraju biti na njima.

Izraelci i Palestinci nisu pozvani na konferenciju u Parizu čiji je glavni cilj potvrditi angažman međunarodne zajednice u korist rješenja za obje države kao jedinu formulu koju se smatra uspješnom za rješavanje sukoba starog gotovo 70 godina.

Cilj je osnovati radne skupine s preciznim temama poput gospodarskih poticaja za uspostavu mira, mjera za smirivanje eskalacije ili jamstava za regionalnu sigurnost kako bi se sazvala mirovna konferencija do kraja godine s obje strane.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara