Francuska ministrica nepristojno odgovorila Rusmfeldu

FRANCUSKA ministrica za zaštitu okoliša Roselyne Bachelot izravnom je nepristojnošću odgovorila na kritiku američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda o ´staroj Europi´.

´Ja sam iz pokrajine Loire, a u pokrajini Loiri svi znaju za slavnu ličnost po imenu Cambronne´, rekla je Bachelot za radio postaju Europe 1.

Pierre Cambronne bio je Napoleonov general koji je, nakon ranjavanja u bitci kod Waterlooa, na pozive da se preda navodno odgovorio: ´Merde´ (Sranje). Ta je riječ od tada u Francuskoj poznata kao ´Cambronneova riječ´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izjava Bachelot slijedila je nakon što je Rumsfeld Francusku i Njemačku nazvao ´starom Europom´ jer su te dvije zemlje ponovno zatražile da SAD ne pokreće rat protiv Iraka bez odobrenja Ujedinjenih naroda.

´Francuska i Njemačka su stara Europa. Ima i veliki broj drugih zemalja u Europi. One se ne slažu s Francuskom i Njemačkom. One su uz Sjedinjene Države´, rekao je Rumsfeld.

Francuski ministar financija Francis Mer također je odgovorio Rumsfeldu. ´Ovaj komentar o staroj Europi me stvarno duboko iritira i želim sve podsjetiti da ta stara Europa ima snage vratiti se. To ćemo pokazati na vrijeme´, rekao je Mer za televizijsku postaju LCI.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara