Francuska bi mogla promijeniti granicu pristanka na spolni odnos na 13 godina

Francuska bi mogla promijeniti granicu pristanka na spolni odnos na 13 godina
Screenshot: YouTube
 
FRANCUSKA razmatra promjenu zakona koji određuje dobnu granicu pristanka na spolni odnos nakon dvaju slučajeva u kojima su muškarci oslobođeni optužbi za silovanje 11-godišnjih djevojčica.
 
Ministrica Marlene Schiappa izjavila je da vlada razmatra uvođenje fiksne dobne granice, ispod koje bi seksualni odnos automatski bio određen kao silovanje.
 
Vlada raspravlja o postavljanju granice između 13 i 15 godina
 
Granica pristanka u Francuskoj je 15 godina, ali ona nije fiksna i tužitelji uvijek moraju dokazivati da spolni odnos nije bio dogovoran. Ako nije dokazano nasilje i prisila, silovatelji mogu biti optuženi samo za zlostavljanje i odslužiti maksimalnu kaznu od 5 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 75. 000 eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Schiappa je izjavila da vlada raspravlja o postavljanju granice između 13 i 15 godina. Iako nema globalnog dogovora, dobna granica pristanka na spolni odnos u većini država je 16 godina.
 
Dvojica muškaraca oslobođena optužbi za silovanje 11-godišnjih djevojčica
 
Javni tužitelj izjavio je u subotu da je 30-godišnji muškarac oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnjakinje 2009., kada je imao 22 godine. Žrtva mu je navodno lagala o svojoj dobi, a njena obitelj je saznala tek nakon što je zatrudnjela. Pošto nije bilo dokaza o nasilju, muškarac je oslobođen.
 
U rujnu je 28-godišnjak oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice koja ga je navodno slijedila do njegova doma iz parka. Tužitelji su naveli da nije bilo nasilja, prisile, prijetnje ni iznenađenja i muškarac je oslobođen jer je sud zaključio da je djevojčica pristala na spolni odnos. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara