Francuska najavljuje pomoć automobilskoj industriji, najteže stradao Renault

Francuska najavljuje pomoć automobilskoj industriji, najteže stradao Renault
Foto: EPA

FRANCUSKA priprema paket mjera pomoći proizvođačima automobila pogođenima pandemijom koronavirusa, uključujući subvencije za poticanje kupovine električnih vozila, izjavio je ministar financija Bruno Le Maire.

„U roku od dva tjedna objavit ću plan...  o ponovnom pokretanju programa poticaja za kupnju automobila i prijelaza sektora na održiviji model (transporta)", kazao je Le Maire u razgovoru za radio France Info.

"To znači da ćemo podupirati kupnju čistih automobila. Moramo upotrijebiti ovu krizu kao polugu za ubrzanje ekološke tranzicije i ohrabrivati Francuze da kupuju automobile koji su trenutno još preskupi“, pojasnio je ministar.

Zatvaranje tvornica i autosalona radi suzbijanja pandemije zadalo je težak udarac francuskom automobilskom sektoru koji je u travnju zabilježio pad prodaje za čak 89 posto.

Teško pogođen Renault

Posebno je teško pogođen bio Renault koji se tek počeo oporavljati od prošlogodišnje krize povezane s izbacivanjem Carlosa Ghosna iz vodećih tijela nakon uhićenja u Japanu pod optužbama za financijske prevare za mandata za kormilom partnerske tvrtke Nissan.

Analitičari pak upozoravaju da je Renaultova tržišna kapitalizacija svedena na samo 5,4 milijarde eura i da su agencije snizile ocjenu njegovih dužničkih papira u neinvesticijsku kategoriju.

Francuska već priprema pet milijardi eura hitnog zajma za Renault, koji je najavio smanjenje potrošnje za dvije milijarde eura. Plan bi mogao uključivati zatvaranje radnih mjesta i postupno ukidanje nekoliko starijih modela automobila.

Poput drugih europskih proizvođača automobila, i Renault i PSA pokušavaju u ponudu uvrstiti električna vozila, budući da vlasti diljem svijeta ciljaju na oštro smanjenje emisije štetnih plinova.

Francuski ministar financija kazao je i da će do 1. srpnja predstaviti plan spašavanja francuskog zrakoplovnog sektora „i stotine tisuća poslova koji su s njime povezani, u regiji Toulouse i drugdje“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara