Francuska ne želi "drugorazredni" ustav EU

FRANCUSKA ne može prihvatiti da Europska unija dobije "drugorazredni" ustav i smatra kako je bolje produljiti pregovore o tekstu ustava, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin.

Villepin je rekao u Nacionalnoj skupštini kako pariz želi da 25 sadašnjih i budućih članica EU prihvati tekst koji će biti što bliži nacrtu što ga je pripremila Konvencija kojom predsjedava bivši francuski predsjednik Valery Giscard dEstaing.

Ministri vanjskih poslova EU trebaju se sastati u petak kako bi se dogovorili o posljednjim pojedinostima prije summita u Bruxellesu sredinom idućeg mjeseca. Italija kao predsjedavajuća EU treba predložiti kompromisni tekst, ali Španjolska i Poljska najavljuju da će ga odbaciti jer se njime smanjuje ranije dogovorena težina njihovog glasa u Bruxellesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je cijena koju treba platiti radi postizanja sporazuma snižavanje naših ambicija, onda jasno kažem da to ne možemo prihvatiti", rekao je Villepin.

"Bolje je nastaviti s naporima dok ne postignemo sporazum koji odgovara našim ambicijama, nego prihvatiti loš tekst. Ne možemo prihvatiti drugorazredni ustav", rekao je francuski ministar vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara