Francuska ni u kojem slučaju u Iraku bez odluke UN-a

FRANCUSKA ministrica obrane Michele AlliotMarie izjavila je da Francuska ni u kojem slučaju neće vojno intervenirati u Iraku bez mandata UN-a.

´Ni u kojem slučaju nećemo vojno intervenirati bez odluke UN-a. Naše stajalište posve je jasno od početka i naglašavam da okuplja veliku većinu, ne samo vlada, nego i javnog mnijenja´, rekla je ministrica za dnevnik France Soir.

´Na čelu sam ministarstva koje konkretno radi na razoružanju, uključujući, ukoliko to bude potrebno, ali samo kao posljednju opciju, i vojna sredstva´, rekla je.

´S druge strane, predstavljam zemlju koja se odlučno zauzima za mirno rješenje, koje bi iračko stanovništvo, koje je već toliko propatilo, poštedilo daljnjih patnji i spriječilo destabilizaciju krhke regije i jačanje terorizma´, dodala je.

´Što se tiče Iraka, mi smo za mirno razoružanje sve dok je ono moguće´, naglasila je.

Upitana o mogućnosti veta kojeg bi Francuska mogla uložiti na novu rezoluciju VS UN-a kojom bi se odobrio rat u Iraku, ministrica je kazala da taj problem još ne postoji budući da je francusko stajalište većinsko u Vijeću sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara