RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Francuska poslala još jedan brod u potragu za Dinom i ostalim pomorcima

Francuska poslala još jedan brod u potragu za Dinom i ostalim pomorcima
Foto: ALP Shipping, Screenshot Facebook, Marine Traffic

JUČER je u Atlantiku tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. 

Nakon te informacije, svi brodovi koji sudjeluju u potrazi za kapetanom Miškićem i nestalim pomorcima odmah su promijenili kurs i krenuli prema objektu. 

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao je rano jutros za N1 Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

Potraga za njima još uvijek traje te se očekuju nove informacije od Bourbona Offshorea.

Plenković: Činimo sve

Premijer Andrej Plenković je rekao da vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dina Miškića, nakon potonuća tegljača "Bourbon Rhode" u Atlantskom oceanu, 26. rujna.

"Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dina Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji", rekao je premijer na kraju sjednice vlade.

Izvijestio je da je vlada i cijela diplomatska služba cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima kojima su, nakon što ih je vlada dobila od Europske agencije za pomorsku sigurnost, proslijeđene satelitske snimke Atlantskog oceana upravo u dijelu gdje se nesreća dogodila. Pretražuje se, dodao je premijer, područje koje je dva puta veće od površine Hrvatske.

"U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne", zaključio je.

Tijek događaja pratite na Indexu

Podsjetimo, brodovi traže hrvatskog kapetana Dina Miškića i šest pomoraca. 

Održani sastanci, objavljeni detalji

Podsjetimo, jučer se o cijeloj akciji oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova koje je otkrilo da se Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske vlade uključila u potragu te da je uz pomoć satelitskih snimaka uočila objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. 

Jučer je održan i sastanak diplomata Hrvatske, Ukrajine i Francuske, a veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira.

Obitelj i prijatelji prikupljaju novac za potragu

Obitelj i prijatelji kapetana Miškića otvorili su i crowdfund kampanju za financiranje potrage te su skupili 51.822 eura.

Ranije jučer je jedan od prijatelja i administrator Facebook grupe podrške Sebastian Latocha izjavio da je za potragu avionom potrebno skupiti preko 50 tisuća eura. 

Kapetanova supruga pisala je francuskoj vladi, a o potrazi je u EU parlamentu govorila i Ruža Tomašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara