Francuska predsjednička debata: po anketama ljevičar Malenchon najuvjerljiviji

Francuska predsjednička debata: po anketama ljevičar Malenchon najuvjerljiviji

Foto: Hina

JEDANAEST francuskih predsjedničkih kandidata sučelilo se u televiziskoj debati kojom su željeli uvjeriti veliki broj još uvijek neodlučnih glasača da glasuju upravo za njih, a prve ankete pokazuju da je najuvjerljivi u tome bio ljevičar Jean-Luc Malenchon.

Anketa Elabea za BFM TV pokazala je da je Malenchon bio najuvjerljiviji za 25 posto ispitanika koji su gledali četiri sata dugu raspravu.

Le Pen na četvrtom mjestu


Oko 21 posto smatra da je centrist Emmanuel Macron bio najuvjerljiviji, iza njega konzervativac Francois Fillon (15 posto) dok je čelnica ekstremne desnice Marine Le Pen na četvrtom mjestu (11 posto).

U istoj anketi ispitanici su kazali kako smatraju da je Macron imao najbolji program za Francusku od svih kandidata, a iza njega Malenchon.

Prva dva sata debate bila su posvećena pitanjima odnosa s Europom, islamizma i imigracije.

Ideja Le Pen da uvede "inteligentni protekcionizam" i provede referendum o izlasku iz eurozone dovest će do "pada kupovne moći Francuza", rekao je Macron.

Snažne mjere

On se predstavio kao kandidat koji je spreman "poduzeti snažne mjere " i rekao je da ima povjerenje u Francusku.

Le Pen je ona koja će, kako je rekla, "vratiti riječ narodu" Francuske koji je izložen "galopirajućoj nesigurnosti, divljoj globalizaciji i islamskom totalitarizmu".

Fillon je inzistirao na pobjedi nad terorizmom, spašavanju Europe, obnovi nacionalnog ponosa te je obećao vratiti red i sigurnost.

Nakon prva dva sata rasprave, dvoje ljevičarskih kandidata skinulo je rukavice i napalo Fillona i Le Pen vezano uz optužbe za financijske malverzacije.

Napali Fillona

Fillon je navodno isplaćivao novac svojoj supruzi za posao koji nije obavljala, dok je Le Pen osumnjičena da je ilegalno isplaćivala europski novac svojem osoblju.

Fillon je kazao da nije učinio nikakve greške i da neće odgovarati na pitanja o tim optužbama. "Neću se time dati zastrašivati" kazao je.

Predsjednica Nacionalne fronte rekla je da je žrtva "političkog progona". "Je li ovo (policijsko) ispitivanje. Mislila sam da je ovo debata ali izgleda da su ovdje tužitelji", rekla je Le Pen.

Glumljenje žrtve

Socijalistički kandidat Benoit Hamon poručio joj je da "glumi žrtvu".

Favoriti u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 23. travnja su Le Pen i Macron koji dobivaju oko 26 posto glasova, dok je Fillon na trećem mjestu.

Drugi krug održava se 7. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara