Francuska se žali SAD-u da je žrtva dezinformacija

FRANCUSKA vlada vjeruje da je žrtva "organizirane kampanje dezinformiranja" iz administracije predsjednika Busha kako bi je se diskreditiralo kao sudionika režima Saddama Husseina, piše u četvrtak The Washington Post.

Francuska će u četvrtak dužnosnicima američke vlade i članovima Kongresa uručiti pismo, koje je potpisao francuski veleposlanik u SAD-u Jean-David Levitte, u kojem se navode, kako kaže, lažni članci u tisku, s neimenovanim vladinim dužnosnicima kao izvorima, piše list.

Na popisu od dvije stranice navedena su izvješća o navodnim francuskim prodajama oružja Iraku i prošlotjedno izvješće da su francuski dužnosnici u Siriji izdavali putovnice izbjeglim pripadnicima iračkog režima koje su tražili Amerikanci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski dužnosnici ne sumnjaju da su te priče, usmjerene na uništavanje ugleda Francuske, širili dijelovi američke vlade, a pripadnici konzervativne struje bliske Pentagonu su njihovi prvenstveni sumnjivci, piše The Washington Post.

Pismo pokazuje koliki je lom nastao između Sjedinjenih Država i Francuske zbog vodeće uloge koju je Francuska odigrala u UN-u u protivljenju američkom napadu na Irak i u nastojanju da se spriječi pomoć NATO-a u obrani Turske.

List navodi tvrdnje francuskih dužnosnika da su pokušali izgladiti razlike i obnoviti partnerstvo dviju zemalja, ali da je Bushova vlada pokazala malo zanimanja za ponovno približavanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara