Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktiviraju mehanizam nuklearnog dogovora

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktiviraju mehanizam nuklearnog dogovora
Foto: EPA

FRANCUSKA, Velika Britanija i Njemačka planiraju danas aktivirati mehanizam iranskoga nuklearnog dogovora za rješavanje sporova nakon iranskog ponovnog kršenja sporazuma sklopljenoga 2015., rekla su dvojica europskih diplomata.

Diplomati su rekli da je svrha odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio.

Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a, rekli su.

Tri svjetske sile obavijestit će Europsku uniju u utorak o planu da aktiviraju mehanizam, dodali su izvori.

Iran  je poduzeo novi korak u neskladu s obvezom prema sporazumu sklopljenome 2015. sa šest svjetskih sila time što je ranije ovog mjeseca objavio da će odbaciti limite obogaćivanja urana, premda je rekao da će i dalje surađivati s UN-ovim tijelom za nadzor nuklearnih aktivnosti.

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da zamijeni nuklearni sporazum novim dogovorom kako bi osigurao da Islamska Republika ne dobije atomsko oružje.

"Ako ga se riješimo i zamijenimo ga, zamijenimo ga Trumpovim dogovorom", rekao je Johnson o sporazumu s Teheranom o kontroli nuklearnog oružja iz 2015. te dodao da bi to bio "sjajan put prema naprijed". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara