Francuska vlada povlači najsporniju mjeru svoje reforme

Francuska vlada povlači najsporniju mjeru svoje reforme
Foto: EPA

FRANCUSKA vlada spremna je povući iz svog plana mirovinske reforme mjeru koja potiče na rad do 64. godine koju su sindikati jednoglasno odbili, tvrdi premijer Edouard Philippe u pismu koje je danas poslao sindikatima i poslodavcima.

Philippe je obećao da će dati izjavu tijekom dana ne bi li prekinuo štrajk koji već pet tjedana paralizira javni prijevoz, posebno u Parizu i u okolici.

U pismu ipak dodaje da se socijalni partneri moraju dogovoriti o mjerama koje treba provesti radi osiguranja financijske ravnoteže mirovinskog sustava do 2027., u protivnom će se ta mjera ponovo uvesti.

Cilj mjere bio je potaknuti Francuze na odlazak u mirovinu sa 64 godine

Dobna granica za punu starosnu mirovinu od 64 godine bila je najspornija mjera planirane mirovinske reforme. Cilj joj je bio da Francuze postupno potiče na odlazak u mirovinu sa 64 godine, u protivnom će im mirovina biti manja, dok je sada zakonska granica za odlazak 62 godine.

Najveći državni sindikat CFDT je u priopćenju objavljenom danas "pohvalio povlačenje dobne granice za punu starosnu mirovinu od 64 godine iz nacrta zakona o mirovini" koje, drži, govori o "spremnosti vlade na postizanje nagodbe".

"CFDT će nastaviti pregovore u ponuđenom okviru kako bi odgovorio na nejasnoće u vezi s budućim jedinstvenim sustavom", napisali su iz tog sindikata.

Još treba vidjeti hoće li nagodba omogućiti prekid štrajka. Sindikati koji predvode prosvjede, CGT i FO, zahtijevaju bezuvjetno povlačenje prijedloga mirovinske reforme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara