Francuska zbog Brazila prijeti blokadom trgovinskog ugovora EU-a i Južne Amerike

Francuska zbog Brazila prijeti blokadom trgovinskog ugovora EU-a i Južne Amerike
Foto: Epa

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da je njegov brazilski kolega Jair Bolsonaro lagao o svojim obvezama u vezi sa zaštitom okoliša i danas rekao da se Francuska protivi spornom trgovinskom ugovoru EU-a i Mercosura, protiv kojeg će, kako je zaprijetila, glasati i Irska.

Europska unija danas je također počela vršiti pritisak na Bolsonara zbog požara koji haraju Amazonijom.

”Predsjednik Bolsonaro lagao je na summitu”

"S obzirom na ponašanje Brazila zadnjih tjedana, predsjednik Republike može samo zaključiti da je predsjednik Bolsonaro lagao na summitu (G20) u Osaki", priopćila je Elizejska palača te ocijenila da je "predsjednik Bolsonaro odlučio da neće poštovati svoje klimatske obveze i obveze na području bioraznolikosti".

"Francuska se u takvim okolnostima protivi ugovoru s Mercosurom (blokom južnoameričkih zemalja) u ovakvom obliku", dodaje se u priopćenju.

Zaprijetila i Irska

Irska je u petak također zaprijetila da će glasati protiv ugovora o slobodnoj trgovini koji je EU potpisao sa zemljama Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil zaštitio Amazonsku prašumu kojom trenutačno haraju požari.

"Irska sigurno neće glasati za ugovor EU-a i Mercosura o slobodnoj trgovini ne bude li Brazil poštovao svoje obveze u vezi sa zaštitom okoliša", upozorio je irski premijer Leo Varadkar u izjavi koju je France Presse dobio na uvid.

"Jako sam zabrinut zbog dosad najtežih posljedica požara u Amazonskoj prašumi", rekao je.

Ugovor o slobodnoj trgovini

Irska prijetnja dolazi dok se Amazonijom šire šumski požari koji su povukli diplomatske posljedice i mobilizaciju klimatskih aktivista.

Ugovor EU-a i Mercosura o slobodnoj trgovini potpisan je krajem lipnja nakon dvadeset godina pregovaranja. Obuhvaća tržište sa 780 milijuna potrošača ili četvrtinu svjetskog bogatstva.

Finska koja predsjedava EU-om u ovom polugodištu, sugerirala je da se donese zabrana uvoza brazilske govedine.

Premijer Antti Rinne rekao je da su požari "prijetnja čitavom planetu, ne samo Brazilu ili Južnoj Americi". 

Kriva je sječa šuma?

Skupine za zaštitu okoliša smatraju deforestaciju uzrokom velikih požara u Amazoniji te optužuju desničarskog predsjednika da je ublažio pravila o zaštiti Amazonije koja se smatra ključnom za borbu protiv klimatskih promjena.

Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 koji se sastaju tijekom vikenda u Francuskoj, također bi trebali razgovarati o tom pitanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara