Francuski džihadist optužen za otmicu trojice Francuza u Jemenu 2011.

Francuski džihadist optužen za otmicu trojice Francuza u Jemenu 2011.
Foto: EPA

FRANCUSKI džihadist Peter Cherif, uhićen 2018. u Džibutiju, optužen je 22. veljače u Parizu za otmicu trojice Francuza u Jemenu 2011, doznaje se od sudskog izvora.

Taj 36-godišnjak, blizak braći Kouachi, napadačima na satirički tjednik Charlie Hebdo u siječnju 2015. u Parizu, ispitan je u prosincu i optužen za otmicu trojice francuskih humanitaraca, članova nevladine organizacije Triangle iz Lyona, prema izvoru bliskom istrazi.

2011. se pridružio al Qaedi

Uhićen 16. prosinca u Džibutiju i prebačen u Francusku, taj veteran džihada je prvi put ispitan 27. prosinca zbog zločinačkog udruživanja o svom kratkom boravku i aktivnostima u Jemenu tijekom 2011. gdje se pridružio al Qaedi.

On je također poznat pod imenom "Abu Hamza", a Sjedinjene Države su ga u rujnu 2015. upisale na crni popis stranih terorističkih boraca.

Francuske antiterorističke službe su ga tražile nakon što je nestao posljednjeg dana procesa 2011. u Parizu gdje mu se sudilo zbog pridruživanju al Qaedi.

Zbog njegovih veza s braćom Kouachi ime Petera Cherifa se pojavilo u istrazi o napadima u siječnju 2015. na tjednik Charlie Hebdo i košer trgovinu. Organizacija Aqpa je iz Jemena preuzela odgovornost za napad na Charlie Hebdo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara