Francuski gradonačelnici će odsad dobivati upozorenja o radikaliziranim osobama

Francuski gradonačelnici će odsad dobivati upozorenja o radikaliziranim osobama
Foto: EPA

MINISTAR unutrašnjih poslova Christophe Castaner potpisao je u utorak cirkularno pismo kojim omogućuje da gradonačelnici budu informirani o opasnostima islamističke radikalizacije u njihovim općinama, što je u svibnju obećao predsjednik Emmanuel Macron na kongresu francuskih gradonačelnika. 

To cirkularno pismo će biti upućeno svim načelnicima policije Francuske kako bi se organiziralo informiranje na svim razinama, rekao je u utorak ujutro na kanalu BFMTV.

"Tako će svaki gradonačelnik biti informiran o opasnostima za njegovu općinu kada organizira neki događaj, kao i o praćenju osoba na koje je sam upozorio vlasti", dodao je.

Bit će imenovani "bliski sugovornici"

"Bitno je da organiziramo dijalog s gradonačelnicima kojima su poznate obiteljske situacije i mogu prepoznati otklone koji vode prema radikalizaciji", objasnio je Castaner.

Bit će imenovani "bliski sugovornici", prema priopćenju ministra objavljenom tijekom večeri, kako bi se gradonačelnicima omogućilo da pravodobno upozore na sumnjivu situaciju radikalizacije kao i da se omoguće sustavni odgovori na ta upozorenja.

Gradonačelnici će također biti informirani o opasnostima radikalizacije agenata na osjetljivim mjestima jaslica i škola. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara