Francuski ministar: Oružje s Balkana je glavna prijetnja sigurnosti Europe

Francuski ministar: Oružje s Balkana je glavna prijetnja sigurnosti Europe
Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MILIJUNI komada lakog oružja koji kolaju Balkanom jesu "glavna prijetnja europskoj sigurnosti", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, dok Pariz i Berlin pokušavaju zaustaviti njegovo širenje u Europi.

To je oružje "glavna prijetnja europskoj sigurnosti", rekao je u izjavi novinarima Le Drian uz kojeg je bio njegov njemački kolega Heiko Maas koji je rekao da je takva "situacija neprihvatljiva. Teroristi i kriminalci i dalje ubijaju ljude diljem Europe".

Procjena je Europola da zapadnim Balkanom kola između 3 i 6 milijuna komada vatrenog oružja

"Europol ocjenjuje da trenutačno na zapadnom Balkanu kola između 3 i 6 milijuna komada vatrenog oružja", rekao je francuski ministar smjerajući na taj dio Europe koji obuhvaća Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Oružjem koje dolazi s tog područja uvelike se koriste kriminalne i terorističke mreže.

Francuski sudac Robert Gelli koji sudi za kriminal i odlučuje o pomilovanjima ocijenio je 2016. da su se srbijanske skupine pojavljivale u trećini istraga u Francuskoj za međunarodno krijumčarenje oružja, 31,5 posto.

Inicijativa za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja

Dvojica ministara su se sastala u okviru francusko-njemačke koordinacijske inicijative za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja na zapadnom Balkanu koja je pokrenuta krajem 2017. i koja je utvrdila plan djelovanja do 2024.

"U napadima u Francuskoj u siječnju i u studenom 2015. teroristi su se koristili nezakonitim oružjem s tog područja", podsjetio je francuski ministar.

Počinitelji napada 13. studenog 2015. u Parizu i okolici za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država posjedovali su "zastavu", srbijansku inačicu ruskog kalašnjikova AK47.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara