Francuski ministar upozorava: Nejednakost bi mogla uništiti kapitalizam

Francuski ministar upozorava: Nejednakost bi mogla uništiti kapitalizam
Foto: EPA

FRANCUSKI konzervativni ministar financija Bruno Le Maire u utorak je rekao kako bi se kapitalizam mogao urušiti ako svjetska nejednakost nastavi rasti. 

U govoru na početku francuskog predsjedanja skupinom G7, Bruno Le Maire je rekao da tih sedam država trebaju razmotriti uspostavljanje zajedničkog poreza na korporacije i boriti se protiv moći multinacionalnih tvrtki.

"Kapitalizam se mora ponovno izmisliti ili neće preživjeti rast nejednakosti diljem svijeta", upozorio je francuski ministar. 

"Ne možemo vječno veći rast platiti povećanjem nejednakosti. Stigli smo do kraja te logike."

Nejednakost jedan od glavnih razloga iza pokreta Žutih prsluka

Nejednakost je viđena kao jedan od razloga za rast popularnosti populističkih stranaka u bogatim državama i pokretača prosvjeda Žutih prsluka u Francuskoj, potaknutih tvrdnjama da je francuski predsjednik Emmanuel Macron "predsjednik bogatih". Macron je prve godine svog mandata ukinuo porez na bogatstvo. 

Le Maire smatra kako vlade trebaju obratiti pozornost na "znak za uzbunu koji šalju oni koji kažu da nemaju koristi od globalizacije". 

U vrijeme sve veće uloge Kine u financiranju zemalja u razvoju, Le Maire je kazao kako želi da se G7 dogovori o međunarodnim pravilima za investiranje kako inozemne ekonomske sile ne bi dominirale državama. 

Le Maire je proeuropski nastrojeni konzervativni političar koji se 2014. borio za vodstvo republikanske stranke s Nicolasom Sarkozyjem pod kojim je od 2008. do 2009. služio kao ministar za europska pitanja. 

Rođen je u bogatoj obitelji kao sin izvršnog direktora francuskog naftnog giganta Total te je zagovornik slobodnog tržišta koji je pozivao na privatizaciju državnih agencija, ukidanje subvencioniranih radnih mjesta i smanjivanje socijalne države. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara