Francuski poljoprivrednici palili gume i sijeno na Aveniji Champs-Elysees u Parizu

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

FRANCUSKI poljoprivrednici blokirali su poznatu Aveniju u centru Pariza. Oko 150 poljoprivrednika iz svih krajeva zemlje skupilo se i došlo je na Champs-Elysees koju su u potpunosti blokirali i time uzrokovali prometni kolaps.

Poljoprivrednici su tim prosvjedom htjeli upozoriti na pad cijena poljoprivrednih proizvoda i probleme u poljoprivredi, prenose francuski mediji. Cijene žitarica, voća i povrća pale su za 15 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prosvjednici su podigli pregrade, postavili sijeno i stare gume koje su zapalili. Vatrogasci su ubrzo stigli i ugasili plamen tako da prometni kolaps nije dugo trajao. Prosvjed je sazvala glavna udruga seljaka FNSEA, koja traži paket pomoći od 1,4 milijarde eura, te porezne olakšice i izravne subvencije posrnulim poljoprivrednim dobrima.

Prosvjedi su osim u Parizu održani i u drugim gradovima Francuske. Francuski poljoprivrednici traže da se uskladi politika na europskoj razini kako bi se izbjegla jeftinija poljoprivredna proizvodnja u drugim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara