Francuski zastupnici zabrinuti za odnose SAD-a i Francuske

KLJUČNI zastupnici vladajuće stranke francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca izražavaju sve veću zabrinutost zbog štete koju je odnosima između Francuske i SAD-a nanijela francuska proturatna politika.

Herve de Charrete, bivši ministar vanjskih poslova i zastupnik vladajuće stranke desnog centra UMP-a, samo je posljednji u nizu političara koji su izrazili zabrinutost zbog mogućeg francuskog veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ustvrdivši da vjeruje kako je rat u Iraku neizbježan, de Charette je rekao da bi svaki veto, koji bi blokirao američku rezoluciju, bila ´odluka koja ima velike posljedice, veliku težinu´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je upozorio da Francuska nije iskoristila svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a protiv volje SAD-a još od krize oko Sueskog kanala 1956. godine.

Predsjednik UMP-a Alain Juppe, vođa parlamentarne frakcije UMP-a Jacques Barrot i čelnik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Edouard Balladur, također su upozorili da bi Francuska korištenjem veta mogla u potpunosti ugroziti odnose sa Sjedinjenim Državama i nekim europskim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara