Francuskinja kojoj je rak unakazio lice pronađena mrtva

Francuskinja kojoj je rak unakazio lice pronađena mrtva

FRANCUSKA učiteljica rijetkim oblikom raka uništenog lica, a  koja je bez uspjeha tražila dozvolu za eutanaziju danas je pronađena mrtva.

52-godišnja Chantal Cebire, bivša učiteljica i majka troje djece, bolovala je od estesioneuroblastoma, rijetkog oblika raka od kojeg je tijekom protekla dva desetljeća u svijetu oboljelo samo 200 ljudi.

Cebire je zbog bolesti potpuno nagrđeno lice, te joj je počeo slabiti vid, kao i osjećaj okusa i mirisa.

Nedavno je na sudu tražila da se na nju primijene francuski zakoni koji dozvoljavaju eutanaziju, ali je sud u Dijonu odbio njen zahtjev, obrazloživši kako se zakon odnosi isključivo na terminalne pacijente koji žive pomoću aparata, a ne na slučajeve kada bi usmrćivanje pacijenta zahtijevalo direktni čin liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cebire se za pomoć obratila predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koji joj je odgovorio da će svog savjetnika za zdravstvo pitati za stručno mišljenje o njenom slučaju.

Chantal Cebire je postala cause celebre među zagovornicima prava na eutanaziju širom svijeta. Mnoge organizacije upravo njen primjer navode kada zagovaraju da se neizlječivim pacijentima koji trpe neizdržljive fizičke i psihičke bolove dozvoli da umru sačuvavši vlastito dostojanstvo.

Uzrok smrti Chantal Cebire još uvijek nije poznat.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara