Francuskinje traže da se stanice metroa zovu po ženama

Francuskinje traže da se stanice metroa zovu po ženama
Foto: 123rf

STANICE pariškog metroa predstavljaju putovanje kroz francusku i svjetsku povijest i kulturu – njihova imena posveta su ratnim junacima, državnicima, umjetnicima i piscima poput Charles de Gaullea, Markosa Botsarisa Franklina D. Roosevelta i Victora Hugoa. No ono što upada u oči na prvi pogled jest da samo četiri od 303 stanice nose ime po ženskoj osobi.

Upravo zbog toga, u tijeku gradnje nove dvije stanice, francuske feministkinje pokrenule su kampanju Osez le féminisme (Usudi se biti feminist) kojom nastoje potaknuti ljude da sudjeluju u internetskom savjetovanju o imenima novih stanica gdje je ponuđeno šest opcija, po tri za svaku stanicu, od kojih su sve žene.

“Jeste li znali da u Parizu tek četiri od 303 stanice nose ime po ženama… Želite li to promijeniti? Glasajte”, pozivaju na svojoj Facebook stranici.

“Moramo promijeniti imena još nekoliko postojećih stanica da se zovu po ženama. Većina stanica se odnosi na Grandes Hommes, što znači Velike Muškarce, ali mi imamo i velike žene koje zaslužuju da budu prepoznate. Nažalost, to se ne odražava na metrou koji je primjer kako Francuska nastavlja ignorirati ulogu žena u svojoj povijesti”, rekla je glasnogovornica kampanje Raphaëlle Rémy-Leleu za The Observer.

Među prijedlozima za ime novih stanica nalazi se francuska autorica i pjevačica Barbara, rođena kao Monique Andrée Serf, koja je umrla 1997. godine, Lucie Aubrac, članica francuskog Pokreta otpora, koja je umrla 2007. godine te američka pjevačica Nina Simone, preminula 2003. godine.

Prošli mjesec jedna je stanica preimenovana u čast Simone Veil, koja je preživjela Auschwitz te je bila ministrica zdravlja, a umrla je prošle godine.

Ostale tri stanice nazvane po ženama su Marguerite de Rochechouart de Montpipeau, opatici iz Montmarrea, nobelovcima Pierreu i Marie Curie te Louise Michel, pripadnici Pariške komune. 

Još je jedna stanica u predgrađu sjevernog Pariza nazvana po afroameričkoj aktivistici za ljudska prava Rosi Parkers.

Macron obećao borbu protiv nasilja nad ženama

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je krajem prošle godine kako će se boriti protiv nasilja nad ženama i za ravnopravnost spolova te da će to biti jedan od glavnih postignuća njegovog mandata.

Nakon istupa poznate francuske glumice Catherine Deneuve protiv kampanje #MeToo u ožujku prošle godine, što je razbjesnilo feministkinje, vlada je obećala kako će raditi na promoviranju ravnopravnosti spolova u obrazovnom sustavu, na radnom mjestu i u svakodnevnom životu te obećala kazne za seksualno uznemiravanje na javnim mjestima.

No napredak je spor. Tek prošle godine je knjiga ženske autorice uvrštena na ispitnu literaturu za državnu maturu, 20 godina nakon njenog uvođenja. “La Princesse de Montpensier” (Princeza Montpensiera) dvorski je roman iz 17. stoljeća koji je napisala Madame de La Fayette.

Françoise Cahen, učiteljica iz jugoistočnog predgrađa Pariza, pokrenula je peticiju protiv seksizma u obrazovanju nakon što je utvrdila da nijedan od 300 tekstova za državnu mature nije napisala žena.

Kampanju Osez le féminisme’s kritiziraju oni koji smatraju da postoje važnije teme. Rémy-Leleu priznaje kako je riječ o simboličkom činu, no ističe da se grupa koja je pokrenula kampanju bori i za prava lezbijki i žena koje nisu u braku da imaju jednak pristup liječenju plodnosti kao i heteroseksualni parovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara