FRANCUSKO-LIBIJSKI DOGOVOR O 170 MILIJUNA DOLARA KOMPENZACIJE

Obitelji 170 osoba poginulih 1989. u rušenju francuskoga aviona, za što su odgovorna šestorica Libijaca, potpisale su s Tripolijem u petak u Parizu ugovor o kompenzaciji u vrijednosti od 170 miijuna dolara.

Ugovor su potpisali predstavnici privatne libijske zaklade koju vodi sin predsjednika Moamera Gadafija. Očekuje se da u petak Francuska i Libija izdaju priopćenje o jačanju bilateralnih odnosa.

"Ovaj ugovor pokazuje da se Libija mijenja, da se već promijenila", rekao je Guillaume Denoix de Saint-Marc, kojemu je u napadu na avion poginuo otac i koji je sudjelovao u pregovorima što su doveli do dogovora.

Dogovor su u četvrtak navečer postigli predstavnici rodbine stradalih i Libije, a riječ je o iznosu znatno manjem od 2,7 milijardi dolara koliko je Libija lani obećala isplatiti obiteljima 270 stradalih u rušenju Pan Amova aviona nad Škotskom 1988.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Denoix de Saint-Marc brani francuski dogovor i tvrdi da razlika između tih dviju kompenzacija i nije toliko velika.

Prema njegovim procjenama najmanje pedeset posto novca za Lockerbie otići će za odvjetničke honorare, a još deset posto za poreze te će, tvrdi Denoix de Saint-Marc, svaka obitelj stradalih nad Lockerbiejem dobiti najviše dva milijuna dolara.

Dogovoreni iznos od 170 milijuna dolara podijelit će obitelji stradalih iz 17 zemalja koji su bili u zrakoplovu kad je srušen nad Nigerom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara