Francusko-njemački plan za Irak još nije dovršen

NJEMAČKI ministar obrane Peter Struck izjavio je u ponedjeljak da ne postoji službeni francusko-njemački mirovni plan za Irak te da se ideje o jačanju inspekcija UN-a za oružje u toj zemlji još razrađuju.

´Izvješća o mogućoj značajnoj mirovnoj misiji u Iraku nisu realna´, izjavio je Struck za Deutschlandfunk radio i dodao kako planiranje vlada u Parizu i Berlinu još nije toliko odmaklo da je moguće predstaviti bilo kakve detalje.

Inicijativu, o kojoj je prvi izvijestio njemački magazin Der Speiegl u subotu, oprezno je pozdravila Rusija dok su je američki dužnosnici kritizirali. Francuska je kasnije izazvala zbrku poričući da je dio bilo kakvog tajnog plana.

Struck je u nedjelju rekao kako Pariz i Berlin žele da postrojbe UN-a podrže inspekcije u Iraku i najavio objavu nacrta plana za petak 14. veljače kada će glavni inspektori UN-a Hans Blix i Mohamed ElBaradei podnijeti novo izvješće Vijeću sigurnosti UN.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u nedjelju da su se on i ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora u Berlinu suglasili kako žele da inspektori UN-a nastave pretraživati lokacije u Iraku. No Schroeder je opovrgnuo da postoje neki tajni planovi, kao što je izvijestio Der Spiegel.

Njemačka vlada u ponedjeljak je objavila kako ne vidi razloga da se za sada u Vijeću sigurnosti razmatra druga rezolucija kojom bi se odobrila uporaba sile u Iraku.

´Trenutačno nema razloga za drugu rezoluciju o Iraku koja bi ozakonila uporabu sile´, rekao je glasnogovornik vlade Bela Anda.

Njemačka, koja u veljači predsjeda Vijećem sigurnosti i Francuska, stalna članica s pravom veta, predvode europski otpor inzistiranju Sjedinjenih Država da se uporabom sile ukloni oružje ze masovno uništenje u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara