Francuz zbog kojeg nema Nobela za književnost osuđen na dvije godine zatvora

Francuz zbog kojeg nema Nobela za književnost osuđen na dvije godine zatvora
Foto: EPA

FRANCUZ Jean-Claude Arnault osuđen je danas na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja. Arnault se našao u središtu seksualnog skandala koji je potresao Švedsku akademiju za dodjelu Nobelove nagrade.

Dvaput silovao istu ženu

Stockholmski okružni sud danas ga je osudio na temelju jedne od dviju točaka optužnice za silovanje. Oba djela odnose se na istu ženu, a dogodila su se potkraj 2011. godine. On je opovrgnuo optužbe, a suđenje je bilo iza zatvorenih vrata.

Arnault je oženjen je za članicu Švedske akademije Katarinu Frostenson.

U studenome prošle godine Stockholm Dagens Nyheter objavio je optužbe za neprimjereno seksualno ponašanje protiv Arnaulta koje je iznijelo 18 žena.

Arnault je ranije vodio događaj koji je djelomice financirala Švedska akademija, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu.

Ove godine nije bilo Nobelove nagrade za književnost

Financiranje je prekinuto nakon objave izvješća u Dagens Nyheteru, a Akademija je također angažirala pravnu tvrtku da istraži optužbe.

Tužitelj je nakon toga otvorio istragu, ali je odbacio nekoliko optužbi, djelomice stoga što nije bilo dovoljno dokaza ili je bila zastara.

Akademija je u svibnju objavila da ove godine neće biti dodjele Nobelove nagrade za književnost jer se tijelo za dodjelu nagrade mora reorganizirati i obnoviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara