Francuzi tjednima divljaju zbog cijena goriva. Koliko tamo uopće košta gorivo?

Francuzi tjednima divljaju zbog cijena goriva. Koliko tamo uopće košta gorivo?
Foto: EPA

FRANCUSKA vlada namjeravala je podići porez na dizelsko gorivo što je izazvalo višetjedne nasilne prosvjede u toj zemlji. Od povećanja poreza su odustali nakon trećeg vikenda prosvjeda, ali Francuzi su nastavili s prosvjedima.

Nije problem u cijenama goriva, nego u porezima

Prosvjede zbog visokih cijena goriva, koje su takve kakve jesu prvenstveno zbog poreza i trošarina koji čine veći dio maloprodajne cijene, imali smo prije nekoliko mjeseci i u Hrvatskoj, no nisu bili ni približno toliko intenzivni kao u Francuskoj, iako je s obzirom na razlike u standardu cijena goriva vjerojatno veće opterećenje hrvatskim vozačima nego francuskima.

Prosječna neto plaća u Francuskoj iznosi oko 2200 eura, dok je ona u Hrvatskoj tek nešto veća od 800 eura. Što se tiče goriva, razlike nisu toliko velike pa u Francuskoj litra dizela košta 1,43 eura, dok je u Hrvatskoj njegova cijena 1,31 euro.

Što se tiče ostalih zemalja, najjeftinije dizelsko gorivo je u Luksemburgu gdje se za litru plaća 1,10 eura, među jeftinijim zemljama je i Bugarska gdje litra dizela košta 1,14 eura, dok se s druge strane najskuplje dizelsko gorivo plaća u Velikoj Britaniji i Italiji i to 1,50 za litru, a blizu su i skandinavske zemlje - Švedska s 1,49 i Finska s 1,48 eura za litru dizela.

Najprodavanije benzinsko gorivo Euro-super 95 u Francuskoj košta 1,43 eura za litru. U Hrvatskoj je njegova cijena 1,28 eura, dok su najjeftinije Bugarska s 1,03, Mađarska s 1,10 i Rumunjska s 1,11 eura.

Kada pogledamo udio poreza u maloprodajnoj cijeni goriva vidljivo je da je u svim zemljama EU-a benzinsko gorivo više oporezovano od dizela.

Također, u svim zemljama porezi i trošarine čine veći dio maloprodajne cijene. U Francuskoj 65 posto maloprodajne cijene eurosupera otpada na poreze, dok kod dizela porezi čine 59 posto cijene. U Hrvatskoj je porez 61 posto maloprodajne cijene eurosupera i 52 posto maloprodajne cijene dizela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara