FRANJEVCI O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI Ruši se opstojnost hrvatske države

FRANJEVCI O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI Ruši se opstojnost hrvatske države

Screenshot: YouTube (arhiva)

FRANJEVAČKI svjetovni red i Franjevačka mladež izdali su priopćenje povodom prihvaćanja Istanbulske konvencije u kojem se naglašava "duboko i otvoreno protivljenje". Ovi predstavnici Crkve smatraju kako se prihvaćanjem Konvencije ruši opstojnost hrvatske države i to zbog nametanja, kako kažu, "rodne ideologije". Ta ideologija, smatraju franjevci, "otvara prostor redefiniranju majčinstva i očinstva te uloga u braku i obitelji". Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Kao članovi Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama), i polazeći od naših temeljnih dokumenata, uvijek se zauzimamo za svakoga čovjeka koji je ugrožen u svome dostojanstvu, protiv nepravde i nasilja te želimo pružiti konkretnu pomoć njegovim žrtvama.
Kao građani ove zemlje, vjernici i članovi OFS-a i Frame, koji svoju pripadnost Crkvi i društvu živimo kao nedjeljivu cjelinu, izražavamo svoje protivljenje ratifikaciji Konvencije.

Iako su se protiv ratifikacije očitovali brojni građani, udruge, institucije, kao i Hrvatska biskupska konferencija, izostala je opsežna i sveobuhvatna javna rasprava.

U tekstu Konvencije osobito nam je neprihvatljivo razdvajanje pojmova spola i roda i smatramo nedopustivim da se rodna ideologija, koja se Konvencijom nameće, povezuje s borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Tekst Konvencije ne možemo smatrati prihvatljivim za ratifikaciju budući da se ne može staviti rezerva na veliku većinu odredaba, u kojoj su i one u kojima se spominje riječ rod i njezine izvedenice.

Neprihvatljiv je i zahtjev da se pitanja „rodnoga identiteta" i onoga što se naziva „nestereotipnim rodnim ulogama" obvezno uvede u nastavni plan i program u našemu obrazovnom sustavu, čime se ugrožava pravo roditelja da samostalno odlučuju o odgoju i obrazovanju svoje djece. Jednako se određujemo i prema predviđenome promicanju promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca koje se temelji na onomu što Konvencija naziva „stereotipnim ulogama", za što smatramo da otvara prostor redefiniranju majčinstva i očinstva te uloga u braku i obitelji.

Iako i sami djelujemo kao dio civilnoga društva, neprihvatljiv nam je i za državu ponižavajući način provođenja nadzora nad primjenom Konvencije u prostoru državnih javnih politika u državama potpisnicama, kao i trošenje proračunskoga novca namijenjenoga žrtvama nasilja za financiranje organizacija civilnoga društva bez jasno definiranih pravila raspolaganja tim materijalnim sredstvima.

Kao svjetovni franjevci, u svakom čovjeku gledamo dar Gospodnji i sliku Kristovu. Stoga podržavamo i potičemo na dosljedniju primjenu postojećega zakonodavstva Republike Hrvatske u borbi protiv nasilja, kako bi naša država, za čije dobro se zalažemo, bila prostor vladavine prava, osobne sigurnosti i prosperiteta svih njezinih stanovnika.

Smatramo i da ovakvo nametanje rješenja, o jednome važnom pitanju, ozbiljno sužava prostor pluralizma, dijaloga i demokracije. Na kraju, izražavamo istinsku bojazan da bi nekritičko usvajanje Konvencije dugoročno moglo imati štetne posljedice za naš nacionalni i kulturni identitet te, u konačnici, i za kontinuitet i opstojnost hrvatske države."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara