Franji Tuđmanu zagrebački Trg maršala Tita?

ODBOR Skupštine grada Zagreba za imenovanje naselja, ulica i trgova većinom je glasova podržao HSP-ov prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg dr. Franje Tuđmana, te susjednog Rooseveltova trga u Trg maršala Tita.

Za taj su prijedlog, osim HSP-ova gradskog zastupnika Gorana Bradića, glasovali Nenad Ivanković iz HIP-a i nezavisni gradski zastupnik Zdravko Tomac.

Prije toga su se za prijedlog stručne radne skupine da se u Trg Franje Tuđmana preimenuje današnji Rooseveltov trg izjasnila dva člana odbora, a tri su bila protiv, pa je odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za drugo rješenje, davanje imena Franje Tuđmana sada neuređenoj parkovnoj površini, omeđenoj tzv. Rudolfovim vojarnama u blizini Trga Francuske Republike, glasovanje je završilo neodlučeno - po dva glasa za i protiv i jedan suzdržan.

Predstavnik stručne radne skupine Josip Kolanović rekao je kako ta skupina drži da prvi hrvatski predsjednik zaslužuje reprezentativan trg u gradskom središtu, za što bi, po njihovu sudu, najprikladniji bio Rooseveltov trg.

No, konačan je prijedlog odbora dvostruko preimenovanje - Trga maršala Tita u Trg Franje Tuđmana i Rooseveltova trga u Trg maršala Tita, a o tome će se vjerojatno raspravljati na prvom zasjedanju Gradske skupštine u srpnju.

Vijest o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg dr. Franje Tuđmana komentirao je i sin prvog hrvatskog predsjednika, Miroslav Tuđman.

"Ovo mi je prvi glas. Pa to nije bilo ni predloženo i kako se to sada odjednom pojavilo?" - zapitao se Miroslav Tuđman u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista, pa nastavio: "To nije dobra odluka iz više razloga. Tamo se nema gdje postaviti spomenik, a ni Franjo Tuđman nikada nije htio dati se mijenja ime Trgu maršala Tita. To je, uostalom, protivno njegovoj ideji pomirbe. Trebalo je prihvatiti Rooseveltov trg."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara