Friščić pred Nacionalnim odborom danas "brani" ZERP

NACIONALNI odbor za praćenje pregovora s EU sastao se danas kako bi pomogao u odluci oko ukidanja ZERP-a. Član Odbora je i šef seljaka Josip Friščić, koji tom pojasu zahvaljuje određeni dio uspjeha na izborima i sudjelovanje u vlasti nakon četiri godine.

Nije demantirao da će u danima koji dolaze biti protiv ukidanja ZERP-a, ali i protiv principijelnog izlaska iz Vlade, a od najnovijega rekao je da HSS još nije donio odluku. Sutra će se o ZERP-u pregovarati sa svim šefovima stranaka, a u srijedu o ZERP-u raspravlja Sabor. Stav ostalih stranaka je poznat - dugoročni cilj, ulazak u Europsku uniju draži im je od ZERP-a, koji se ionako ne primjenjuje, niti postoje uvjeti za njegovu primjenu, bez obzira što vlast o tome govorila od Nove godine naovamo. HDZ šuti, iako je njihova alfa i omega, Ivo Sanader kazao da je odlučio što je važnije od to dvoje.

Friščiću je, s druge strane, makar tako tvrdi, ZERP važan, iako je jedan od njegovih šest zastupnika, Stipe Gabrić Jambo, jučer hladno izjavio da će HSS glasati za njegovo ukidanje i da u potpunosti odustaje od primjene ZERP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na radost stanovnika ove male države, višesatne i višednevne rasprave između HDZ-a i HSS-a, na Nacionalnom odboru, sastanku vođa parlamentarnih stranaka i naposljetku u Saboru, privest će ovaj tjedan kraju višemjesečnu agoniju i mantranje o kratici koju većini državljana ove zemlje ne razumije, u svrhu ostvarivanja druge - EU.

U deset sati u Sabor je stigao i premijer u pratnji ministra vanjskih poslova i europskih integracija, Gordana Jandrokovića, te glavnog pregovarača Hrvatske s Unijom, Vladimira Drobnjaka. O sadržaju sastanka zatvorenog za predstavnike medija kazali su da će izvijestiti oko 12 sati.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara