Fuchs: Odluka ministra Flege ipak politička

RADOVAN Fuchs poslao je danas ministru znanosti i tehnologije Gvozdenu Flegi otvoreno pismo u kojem tvrdi kako je ministrova odluka da ga ne imenuje ravnateljem Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada ipak političke prirode.

U otvorenom pismu, koje je potpisao kao ´zakonito izabrani, ali ne i imenovani ravnatelj Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada´, Fuchs kaže kako je ministar znanosti svojom odlukom prekršio zakon i ignorirao volju znanstvenika Instituta. Ministrovo objašnjenje da se Fuchs neće moći posvetiti ravnateljskom poslu zbog velike znanstvene angažiranosti, on smatra krajnje neuvjerljivim.

´Vi na čelu Instituta želite osobu koja će ga voditi punom snagom i energijom, čini se, dakle, uspješnog znanstvenika koji se ne bavi znanstvenim radom ili, ne daj bože, organizacijom razvoja jednog od instituta... Bilo bi dobro da pogledate oko sebe, svoje suradnike, ali i druge članove Vlade, posebice potpredsjednike i ministre, od kojih neki uza svoje obveze u Vladi još vode i po dvadesetak nadzornih odbora´, kaže među ostalim Fuchs u pismu ministru Flegi, kojem zamjera i to što ga prije konačne odluke nije pozvao na razgovor.

Fuchs u otvorenom pismu podsjeća da je u zakonskom postupku izbora za ravnatelja dobio dvotrećinsku potporu članova Znanstvenog vijeća Instituta i jednoglasnu potporu njegova Upravnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocjenjuje da će ministrov postupak ´poslužiti kao negativna paradigma za posvemašnje ignoriranje važnosti i značenja Znanstvenog vijeća Instituta i banaliziranje odluke Upravnog vijeća koje, da bi stvar bila još zanimljivija, imenuje ministar znanosti i tehnologije´.

´Ipak se tu, gospodine Ministre, očito radi isključivo o političkoj, a ne o radnoj i stručnoj podobnosti´, zaključuje dr. Fuchs u svojem pismu.

Ministar Flego odbio je krajem prošlog tjedna tvrdnju Demokratskog centra da Fuchs nije potvrđen za ravnatelja zato što je potpredsjednik te stranke, ustvrdivši kako se Fuchs ne bi mogao dovoljno posvetiti ravnateljskom poslu zbog brojnih obveza koje ima kao koordinator izgradnje veterinarskog instituta i kao znanstvenik koji radi na projektu o bolesnim životinjama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara