"Gadafi je uvijek bio lud: U šatoru je rukom tjerao nepostojeće muhe"

Foto: AFP

DEKONCENTRIRANI čudak, koji u svom šatoru rukom tjera nepostojeće muhe, tako novinar CNN-a Johnatan Mann opisuje svoj intervju s libijskim vođom iz 2005., kojega je TV-kuća ponovno objavila da bi podsjetila na razmjere ludila kod "najluđeg svjetskog lidera".

Nije dugo trebalo da razgovor u šatoru zapleše na rubu incidenta. "Kad sam ga pitao o stanju demokracije u Libiji, odmah mi je zaprijetio tužbom, da bismo mogli na sud da mu isplatim naknadu za uvredu časti", prenosi CNN-ov novinar. Gadafiju ne spočitava raskoš: razgovor su vodili u šatoru u Tripoliju, sjedili su na jeftinim plastičnim stolicama, a ispred šatora je bila krava na ispaši. "Uopće mi nije jasno kako se toliko uspio zadržati na vlasti. U razgovoru je djelovao letargično, a oči koje je skrivao sunčanim naočalama, bile su totalno nefokusirane. Odgovarao je isprekidano i rukom tjerao muhe kojih u šatoru uopće nije bilo", svjedoči CNN-ov reporter.

Drugi akter razgovora s Gadafijem, Kenneth Timmerman, kaže da je libijski diktator bio bijesan što ga Amerika nije poštovala i nije investirala u Libiju, nakon što je obećao da će prekinuti suradnju s terorističkim grupama. Strašnu mu je smetalo što mu se niti jedan američki predsjednik niti važni političar nije približio još otkad ga je Ronald Reagan nazvao bijesnim psom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara