Gadafi lagao o primirju: Libijska vojska maršira na Bengazi

Foto: AFP

MOAMER GADAFI je sinoć zaprijetio napadima na putničke avione u Mediteranu ukoliko strane zemlje krenu sa zračnim napadima na Libiju, pišu strane agencije. "Svaki vojni potez strane sile direktno ugrožava sav zračni i morski promet u Mediteranskom moru kao mete naših kontranapada", izjavili su iz Gadafijeva tabora. Upozorenje je stiglo nakon što je Amerika na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku službeno podržala zajedničku inicijativu Velike Britanije i Francuske o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije i drugih vojnih opcija protiv Gadafijevih snaga.

Zbog povećane zabrinutosti međunarodne zajednice oko stanja u zemlji, moguće je da prvi napadi na Libiju započnu već danas. Britanska i francuska vojska spremne su zaštiti libijske pobunjenike, javlja Guardian citirajući dužnosnike dviju zemalja. Amerika je nešto opreznija pa se ne zna koliku će ulogu imati u napadu na Libiju i Gadafijeve snage. Francuzi će aktivirati svoje baze na Mediteranu, a i neke arapske zemlje su obećale kako će se pridružiti operaciji.

Libija najavila prekid vatre

Libijski ministar vanjskih poslova najavio je prekid vatre i svih vojnih operacija u Libiji. "Libija je punopravna članica UN-a i poštivajući članak 25. iz Povelje UN-a u potpunosti prihvaćamo rezoluciju Vijeća sigurnosti. Sukladno tome, Libija je odlučila na trenutni prekid svih vojnih operacija i objavu primirja. Libija će zaštititi sve civile i ponuditi im potrebnu humanitarnu pomoć. Poštovat ćemo ljudska prava, obvezu da štitimo sve strane državljane i njihovu imovinu na teritoriju Libije. Nadalje, spremni smo na dijalog sa svima kojima je stalo do teritorijalne cjelovitosti ove zemlje. Ozbiljno namjeravamo nastaviti s ekonomskim, političkim i socijalnim razvojem Libije. Tužni smo zbog uvođenja zone zabrane letenja. To će povećati patnju našeg naroda i ostaviti negativan trag na cjelokupni život u Libiji", rekao je ministar.

"Gadafija nećemo suditi po riječima, nego po djelima"

Nakon objave primirja američka državna tajnica Hillary Clinton je kazala da Gadafi mora dokazati prekid vatre. "Nećemo biti impresionirani riječima, moramo vidjeti akcije na terenu", kazala je Clinton i dodala kako nastavljaju raditi s partnerima i međunarodnom zajednicom kako bi natjerali Gadafija na odlazak te podržali legitimne želje libijskog naroda. Izjava američke državne tajnice stigla je nakon što su strane agencije najavile da se bombardiranje u Libiji nastavilo i nakon obećanja o prekidu vatre.

Britanski premijer David Cameron je kazao da Gadafija neće suditi "po riječima, već po djelima". "Apsolutno je jasno da je rezolucija UN-a kazala da mora prestati s onim što radi, a to je brutalnost prema svojim ljudima", kazao je Cameron te dodao da se trebaju poduzeti sve mjere kako bi ga se zaustavilo, ako ne prekine s onim što radi.

Glasnogovornik francuskog ministra vanjskih poslova Bernard Valero je kazao da treba biti vrlo oprezan oko Gadafijevog primirja. "On je sada počeo bojati, no na terenu se prijetnja nije promijenila", kazao je Valero.

Njemačka protiv napada

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je kako Njemačka ne želi sudjelovati u ratu koji se sprema na sjeveru Afrike, javljaju agencije.

"Shvaćamo one koji su se odlučili na međunarodnu intervenciju u Libiji ali Njemačka ne želi slati svoje vojnike u rat. Nije bilo lako donijeti ovakvu odluku", rekao je Westerwelle. Njemačka nije stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Kina, Brazil, Indija i Rusija također su glasale protiv vojne intervencije.

Libija zatvorila svoj zračni prostor

Gadafi je portugalskoj televiziji rekao, dok je Vijeće sigurnosti odlučivalo o napadima na Libiju: "Ako svijet poludi, poludjet ćemo i mi. Odgovorit ćemo na njihov napad. Učinit ćemo im pakao od života jer oni to čine od naših života. Nikad neće imati mira." Gadafijev sin izjavio je, nakon što je čuo odluku Vijeća sigurnosti, kako se Libija ne boji najavljenoig poteza.

Eurocontrol je priopćio kako je Zračna kontrola u Tripoliju poslala obavijest Malti da ne prihvaća letove u svom zračnom prostoru. "To je jedina informacija koju imamo", rekla je glasnogovornica Eurocontrola koji je oko sat vremena nakon toga izdao priopćenje kako je libijski zračni promet zatvoren. "Eurocontrol je potvrdio da je zatvoren zračni promet u Libiji za sve letove, osim humanitarnih, što otvara put vojnoj akciji zapada", javlja CNN.

Saif Gadafi: Oslobodili smo veći dio zemlje

Gadafijev sin Saif rekao je u intervjuu ABC-u kako narod Libije čvrsto podržava njegovog oca. "Oslobodili smo veći dio zemlje. Moj otac je obećao oprost pobunjenicima u Benghaziju ako polože oružje".

Na pitanje što će se dogoditi s četvero zarobljenih novinara New York Timesa, Saif Gadafi je rekao da će ih vlasti osloboditi iako su nelegalno ušli u Libiju.

Na konstataciju novinarke kako su arapske zemlje bile najglasnije u zahtjevu za intervencijom, Saif Gadafi je kazao kako Libija nije Bahrein gdje 78% stanovništva prosvjeduje protiv kraljevske obitelji.

"Ljudi u Libiji smatraju kako su ih Europljani i arapski narodi izdali. Sretni su zbog informacije da se SAD protive Velikoj Britaniji i Francuskoj koje inzistiraju na zračnim napadima", zaključio je Saif Gadafi.

Tijek događaja:

22:13 - Al Jazeera javlja da Gadafijeve vojne snage velikom brzinom napreduju prema Bengaziju, središnjoj utvrdi pobunjenika, usprkos obećanom prekidu vatre. Dopisnici Al Jazeere s terena javljaju da i dalje traju borbe u gradovima Al-Magronu i Sloqu, samo 50-ak kilometara udaljenim od Bengazija.

19:52 - SAD neće poslati pješadijske trupe u Libiju, potvrdio je Barack Obama. No, američki predsjednik obećao je da će SAD imati važnu ulogu u vojnu ofenzivnu protiv libijskog diktatora Moamera Gadafija. "Gadafi je izgubio povjerenje svog naroda i ostao bez legitimiteta", rekao je Obama. Libijskom diktatoru američki je predsjednik na konferenciji za novinare poručio kako očekuje obustavu svih vojnih operacija, povlačenje Gadafijevih trupa, te dovođenje vode, struje i humanitarne pomoći libijskom narodu. "Ovo su uvjeti o kojima nema pregovora", kaže Obama.

19:02 - Zrakoplovi britanskog RAF-a sutra će se grupirati u mediteranskim bazama u sklopu pripreme za ofenzivu na Libiju, javlja Guardian. Očekuje se da će Britanci sutra osnovati zajednički zapovjedni centar s Francuzima i Amerikancima iz kojeg će se koordinirati operacije protiv Gadafijeva režima. Guardian najavljuje da bi se ofenzivi mogle prijaviti i Kanađani i Danci.

18:53 - Glasnogovornik pobunjenika Mustafa Gheriani je kazao da su napadi nastavljeni i nakon proglašenja primirja. "On bombardira Misratu i Adjadbiyu od 7 sati do sada. Kako mu možete vjerovati", zapitao je Gheriani.  

18:08 - Iako s terena dolaze informacije da sukobi i dalje traju, glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim za Reuters je kazao da je Libija već počela provoditi odredbu o prekidu vatre. "Nismo provodili nikakve vojne operacije u Misrati, niti bilo gdje u zemlji", kazao je Ibrahim. Podsjećamo, liječnički izvori ranije su za Al Arabiyju potvrdili da je u Misrati poginulo najmanje 25 osoba. "Ne znamo s kim u UN-ovom Vijeću sigurnosti moramo stupiti u kontakt kako bi dogovorili detalje oko prekida vatre. To nam je trenutno najveći problem", rekao je Ibrahim i poručio kako libijska vlada želi da dužnosnici Turske i Malte na terenu nadgledaju provođenje odredbe o primirju.

17:25 - SAD, Velika Britanija i Francuska nakon objave primirja rekle da Gadafija neće suditi po riječima nego po djelima.

17:10 - Hrvatska će se u vezi moguće vojne akcije u Libiji voditi odlukama NATO-a. MORH kaže da NATO još nije donio nikakvu odluku i akciji u Libiji. "Procjenjujući moguće mjere odgovora na krizu u Libiji, možemo zaključiti da Oružane snage RH ne raspolažu u ovom trenutku sa snagama koje bi NATO eventualno trebao", zaključuju iz MORH-a  Opširnije >>>

15:00 - NATO saveznici dogovorili su se da će ubrzati planiranje moguće vojne akcije u Libiji, no još moraju odlučiti hoće li oni uopće intervenirati, rekao je glasnogovornik NATO-a

14:52 - Al Arabiya, pozivajući se na medicinske izvore, tvrdi kako je u bombardiranju Misratija poginulo 25 ljudi.

14:50 - U intervjuu za BBC David Cameron odbio je usporedbu s invazijom na Irak: "Vrlo je jasno da se ne radi o ponavljanju događaja iz prošlosti", rekao je britanski premijer. Rekao je kako će Gadafija prosuditi na temelju djela a ne riječi nakon što je libijski ministar najavio prekid vatre

14:30 - Dok je libijski premijer govorio o prekidu vatre, u Misrati se vodila žestoka bitka između pobunjenika i Gadafijeve vojske. Svjedok je za BBC rekao kako je nekoliko civilnih zgrada pogođeno. "Prestravljeni smo. Gadafi će nas sve poubijati", dodao je.

14:18 - Komentator Al Jazzer smatra kako Gadafi kupuje vrijeme najavom prekida vatre i svih vojnih operacija

14:09 - NY Times objavio je kako su četiri njihova novinara nestala u Libiji pronađena te da će danas biti oslobođena. Njih su zatočile Gadafijeve snage.

14:00 - BBC-ev komentator nakon obraćanja libijskog ministra vanjskih poslova rekao je kako je jedno reći da će se prestati s napadima, a da stvarnost može biti drugačija. Francuska je također komentirala kako treba vidjeti kako će se stvari razvijati i hoće li libijska vlast riječi sprovesti u djelo.

13:45 - Libijski ministar vanjskih poslova rekao je da njegova zemlja mora prihvatiti rezoluciju UN-a te se odlučila na prekid vatre i zaustavljanje vojnih operacija. Mussa Kussa rekao je i kako se Libija na to odlučila kako bi zaštitila civile. Dodao je kako će štititi i sve strance u zemlji. Smatra kako je odluka Vijeća sigurnosti o napadu na Libiju nerazumna te da se krši libijska suverenost.

12:50 - BBC javlja kako su se vojni avioni već počeli raspoređivati po bazama; I Belgija će se pridružiti intervenciji u Libiji pod NATO-vim vodstvom

12:45 - U Benghaziju su se čule tri eksplozije, objavljeno je na Twitteru

12:40 - Britanski premijer izvijestio je kako će operacija u Libiji biti prvenstveno udruženih snaga Britanije, Amerike i Francuske potpomognute s arapskim snagama. Prema njegovim riječima pripreme za napad već su počele, javlja BBC. Cameron je dodao kako se ne može dopustiti Gadafiju da ubija svoj narod. Rasprava u britanskom parlamentu o napadu na Libiju je u tijeku

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara