Galbraith svjedočio u Hagu: Tuđman je htio etnički čistu državu

PETER GALBRAITH, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, na suđenju u Hagu bivšem je hrvatskom državnom vrhu pripisao pokušaj stvaranja etnički čiste države. Galbraith je svjedočio na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, a o okolnostima Oluje svjedočio je već dva puta, u predmetima Milošević i Martić.

Glabraith je kazao kako vjeruje da se radilo o smišljenoj politici i kako ne vjeruje da su se pljačka i palež u oluji dogodili spontano. Propisi koji su regulirali pitanje povratka, činili su sustav u kojem je povratak praktički bio nemoguć, zbog kratkih rokova za podnošenje zahtjeva za upisom u državljanstvo i povratak imovine, dodao je Galbraith.

Svoje uvjerenje potkrijepio je osobnim saznanjima o tome da je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman htio etnički čistu i homogenu državu. Galbraith je rekao kako je Tuđman krajinske Srbe smatrao strateškom prijetnjom Hrvatskoj, a naveo je i primjere komentara Hrvoja Šarinića, tadašnjeg predstojnika predsjednikova ureda, koji je tada izjavio kako su Srbi rak na hrvatskom želucu te izjave tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, koji je rekao kako je vojnom akcijom u Grahovu ostvaren etnički čist prostor.

Galbraith je nakon Oluje još bio izjavio kako u Hrvatskoj nije bilo etničkog čišćenja te je na sadašnjem suđenju to i potvrdio ali je izrazio i žaljenje zbog krive interpretacije te izjave, kao opravdanja djelovanja hrvatske vojske. On smatra da ne mora značiti da Hrvatska vojska to ne bi učinila da su Srbi, koji su otišli iz krajine za vrijeme Oluje, kojim slučajem tamo ostali.

K.S.
Foto: salve.edu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara