GAO XINGJIAN: RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA KNJIŽEVNOG NOBELOVCA

Slike Gaoa Xingjiana, francuskog dramatičara, romanopisca i pripovjedača kineskog podrijetla te dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2000. godine, bit će izložene na velikoj retrospektivnoj izložbi u belgijskom gradu Monsu početkom 2003., objavili su ovih dana organizatori izložbe.

Izložba pod nazivom ´Okus tinte´, koja će se održati u Muzeju lijepih umjetnosti tog valonskog grada od 14. siječnja do 30. ožujka 2003., okuplja stotinjak radova umjetnika koji se danas nalazi u egzilu u Parizu, pojasnio je na konferenciji za novinare Michel Draguet, kustos izložbe.

Radovi Gaoa Xingjiana, od kojih su neki poprijeko dulji od tri metra, crno-bijele su meditacije o ´ljudskoj sudbini naspram barbarstvu povijesti´, dodao je on. Osim svoje književne djelatnosti, Gao već više od dvadeset godina koristi drevnu tehniku tinte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radovi koji će biti izloženi u Monsu pokrivaju tri desetljeća intimne potrage i otpora režimu u Pekingu. Na njima su ljudski likovi često izgubljeni u nepreglednim planinskim krajolicima.

Slike Gaoa Xingjiana bile su izložene u Avignonu 2001. te nedavno u Španjolskoj. Retrospektiva u Monsu predstavlja prvo sustavno proučavanje opusa velikog autora, ali ponajprije slobodnog čovjeka, izjavio je Pierre de Maret, rektor Slobodnog sveučilišta u Bruxellesu (ULB), ujedno i partnera izložbe.

Izložba Gao Xingjiana zatim će 2004. gostovati u Australiji, a potom 2005. u Japanu. U proljeće će se autoru odati počast i u Marseilleu gdje će biti izvedene opera i kazališna predstava, izjavio je Draguet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara