Gdje je nestao prvi čovjek Islamske države?

Gdje je nestao prvi čovjek Islamske države?

Screenshot: YouTube

NOVINAR portala BBC Hassan Hassan u nedavnom članku piše o odbjeglom predvodniku Islamske države te o tome gdje bi se šef ISIS-a mogao nalaziti u ovim trenucima. U nastavku prenosimo dijelove njegove priče.

"Prije tri godine Islamska država (ISIS) kontrolirala je područje veličine Ujedinjenoga Kraljevstva, ali otada ih je globalni rat prisilio na povlačenje. Nije poznato gdje se nalazi njihov vođa Abu Bakr al-Baghdadi, za kojim je raspisana tjeralica na 25 milijuna američkih dolara.

Nedavno su se pojavile nepotvrđene glasine o njegovoj smrti, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova izjavio je da je Al-Baghdadi vrlo vjerojatno poginuo u ruskom zračnom napadu na Raqqu 28. svibnja, no američki dužnosnici to još istražuju".

"Treći glavni grad"

"Odgovor na pitanje o njegovu boravištu mogao bi biti povezan s njegovom kandidaturom za kalifa,  "zapovjednika vjernih." Prema vjerskom pravilu islama, kandidat može zauzeti taj položaj ako ima "ardh tamkeen", zemlju nad kojom može vladati.

Ta zemlja se danas smanjuje. U dva glavna grada, Mosulu i Raqqi, ISIS-ova moć uvelike slabi. Baghdadi bi se mogao skrivati u sirijskom "trećem glavnom gradu", području koje kontrolira ISIS na dvije strane sirijske i iračke granice. To područje nazivaju Wilayat al-Furat, "Provincija Eufrat", koja uglavnom obuhvaća irački grad al-Qaim i sirijski grad Albu Kamal. Od tamo ISIS pokreće svoje munjevite napade na Irak i Siriju".

Skloništa u pustinji

"Još nije pokrenuta kampanja za oslobođenje tih udaljenih gradova. U Washingtonu se još raspravlja o tome treba li napad na sirijskoj strani granice voditi američka vlada, ili pak sirijska vlada sa svojim saveznicima. Ako Sjedinjene Američke Države vode kampanju, javljaju se brojna pitanja oko toga trebaju li borbu voditi pobunjenici ili Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene Kurdima.

Hisham al-Hashimi, savjetnik iračke vlade, tvrdi da se Baghdadi najvjerojatnije nalazi u Wilayat al-Furatu. U sirijskim gradovima poput Albu Kamala i Mayadina viđeno je nekoliko Baghdadijevih najbližih suradnika, a Wilayat al-Furat jedino je mjesto u kojemu ISIS može zatražiti ardh tamkeen.

Kampanja za oslobađanje regije može trajati više mjeseci, no tada bi se ISIS najvjerojatnije povukao u pustinje i granična područja, odakle bi ponovno mogao izvoditi napade".

Najtraženija meta

"Baghdadi se, za razliku od drugih džihadističkih vođa, pojavljuje i progovara samo ako za time postoji krajnja nužda. Što je viši položaj u hijerarhiji ISIS-a, to je komunikacija s nadređenima ograničenija na manji broj odanih pristaša.

Stoga bi tek šačica ljudi mogla znati gdje je Baghdadi. To otežava potragu SAD-u za njime, koju na terenu provode specijalne snage.

Granična područja Sirije i Iraka omogućuju Baghdadiju relativno siguran i poznati teren za skrivanje i bijeg od uhićenja", piše Hassan.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara