Gdje je nestao Karlo Ressler?

Gdje je nestao Karlo Ressler?
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

KADA je HDZ predstavio svoju listu za europske izbore i njenog nositelja, 29-godišnjeg Karla Resslera, velika većina hrvatske javnosti zapitala se: “Tko je taj?” 

Oni koji bliže prate politiku znali su da je riječ o posinku Vladimira Šeksa i savjetniku premijera Andreja Plenkovića, koji je očito Resslera rukopoložio na prvo mjesto HDZ-ove liste i onda krenuo uvjeravati sve koji su bili spremni slušati, ali i sve koji nisu, da je taj politički punoglavac nevjerojatan kapacitet i budućnost hrvatske politike. Ressler je bio utjelovljenje HDZ-ova slogana “Hrvatska za generacije”, on je bio mlada generacija HDZ-ovaca koji u nadolazećim desetljećima planiraju nastaviti vladati Hrvatskom sve dok je konačno ne unište.

Lojalnost Plenkoviću dovela ga na vrh liste HDZ-a za Europski parlament

U svoje sposobnosti Ressler nije nikad sumnjao te je svojedobno izjavio: "Nakon što sam bio asistent tada zastupniku u EP-u Andreju Plenkoviću, nekako je bilo logično da nastavim karijeru u kabinetu kao savjetnik.'' A bilo mu je logično i da ga Plenković stavi na vrh HDZ-ove liste iako se nikad nije natjecao na izborima i javnosti je posve nepoznat.

U svojim javnim istupima koji su se u kampanji namnožili, Ressler ni u jednom trenutku nije ostavio dojam političkog kapaciteta kakvim ga je Plenković predstavio, nego se razotkrio kao konzervativni štreber koji unedogled ponavlja hrpu floskula te se ponaša kao robotička aproksimacija ljudskosti. Bez trunke karizme i bez ijedne originalne misli u glavi, Ressler se tijekom predizborne kampanje predstavio kao loša kopija svojeg političkog stvoritelja Plenkovića, potvrđujući da mu je ključna kvaliteta za prvo mjesto na HDZ-ovoj listi za Europski parlament lojalnost šefu.

Nakon 26. svibnja Ressler je nestao iz hrvatske javnosti

I onda je došao taj strašni 26. svibnja, dan izbora, na kojima se pokazalo da je HDZ doživio debakl osvojivši ponižavajućih 22 posto glasova i samo četiri mandata u Europskom parlamentu, iako je kroz cijelu kampanju najavljivao pet, a nadao se i šestom. Ressler se u toj večeri izbornog debakla tek nakratko pojavio pred novinarima, odverglao još jednom svoj naučeni tekst te od tada - nestao.

Čovjek koji je bio nositelj liste HDZ-a za europske izbore i koji je po svojoj formalnoj poziciji jedan od ključnih krivaca za loš rezultat te liste, o svemu tome nije se detaljnije očitovao već dulje od dva tjedna. Prepustio je Plenkoviću i šefu HDZ-ove kampanje Robertu Kopalu da se blamiraju s provalama o crnim labudovima i izmišljaju krivce za slab rezultata HDZ-a, moguće i zato što je Ressler jedan od hodajućih krivaca za taj slabi rezultat. 

Čak se i drugi HDZ-ovci pitaju gdje je Ressler

Pokazao je tek svoj instinkt za migoljenje kroz neugodne situacije i svoj oportunizam, ali istovremeno i nikakav politički format. Ressleru nije palo na pamet da dio krivnje za samo četiri mandata u Europskom parlamentu preuzme na sebe, da izrazi skrušenost ili pokaže da je naučio lekciju, da obeća kako će kao političar rasti i učiti te ubuduće biti bolji. Ma kakvi, on je učinio baš obratno - skrio se u mišju rupu i čeka da oluja prođe. Baš liderski, baš za prvo mjesto na listi.

Čak su i u HDZ-u počeli zamjerati Ressleru što je ispario iz javnosti, ali i iz stranačkih prostorija dan nakon europskih izbora pa su priče o tome počeli plasirati u provladine medije. Njegovi stranački frendovi ga, pak, brane time da je navodno jako zauzet oko priprema za odlazak u Bruxelles pa ga zato nigdje nema.

Ressler uživa u Bruxellesu i San Sebastianu

Ressler se konačno ukazao u javnosti prije dva dana, 12. svibnja, ali u španjolskom San Sebastianu. Ondje je opet bio uz skute svojeg političkog stvoritelja Plenkovića na skupu Europske pučke stranke. Time se na svom Twitteru pohvalio Plenković, objavivši tri fotografije iz San Sebastiana, a na jednoj je uz njega i još neke HDZ-ove eurozastupnike, postrojen i Ressler, u sakou, ali bez kravate, kako postrance gleda u kameru i valjda se pokušava nasmiješiti. It’s alive!

Čini se da se Resslera od završetka europskih izbora i debakla liste HDZ-a čiji je bio nositelj može locirati jedino na društvenim mrežama. Na svojem profilu na Facebooku je dan nakon izbora objavio zahvalu onima koji su glasali za njega i poručio: “Hvala svima na podršci! Vaše povjerenje me obvezuje u nadolazećem radu.”

Već sljedeći dan je čestitao Oružanim snagama RH njihov dan, a 29. svibnja se pohvalio gospodarskim rastom u RH. Onda je krenula europska turneja: 5. lipnja je Ressler na prvoj sjednici kluba Europske pučke stranke u, čini se, Bruxellesu te je objavio i fotografiju sebe kako sjedi i prazno gleda u daljinu. Zahvaljujući Plenkovićevom Twitteru, znamo da je Ressler 12. lipnja bio u San Sebastianu. Između toga je 9. lipnja još na svom Facebooku čestitao “blagdan Duhova”. 

Sve u svemu, Ressler se nakon europskih izbora pokazao baš onakvim kakvim ga se procijenilo prije tih izbora: ambiciozni karijerist bez političkog formata i osjećaja odgovornosti. 

Tajni pobjednik izbora

Paradoksalno, on je zapravo tajni pobjednik izbora za Europski parlament iako je lista koju je predvodio doživjela debakl za standarde HDZ-a. Ressler je na listu došao zbog lojalnosti Plenkoviću, a ne jer se istaknuo kao mladi političar, za mjesto nositelja mu je otvoren put kada se ministrica Gabrijela Žalac našla u skandalu s Mercedesom u svojem dvorištu te vožnjom bez dozvole.

Bez ikakve vidljive zasluge, osim, naravno, služenja Plenkoviću, Ressler je tako postao nositelj HDZ-ove liste, a da bi se to opravdalo, smišljena je i cijela smiješna kampanja sa sloganom “Hrvatska za generacije”. U predizbornoj kampanji Ressler je odradio terenski posao putovanja uzduž i poprijeko, ali nije definitivno naelektrizirao glasače HDZ-a, nije održao nijedan pamtljiv govor, zapravo nijednu jedinu pamtljivu rečenicu, s iznimkom bisera da je član HDZ-a postao iz bunta. Odradio je lošu kampanju, proizveo loš rezultat svom šefu Plenkoviću, koji se odjednom našao u velikim problemima unutar stranke, dok Ressler elegantno bježi za Bruxelles i Strasbourg, a o napadima na Plenkovića u HDZ-u lukavo šuti.

Networking u Bruxellesu i Strasbourgu

U Europskom parlamentu će ambiciozni i privilegirani Ressler nastaviti s networkingom i uživati u svojoj izdašnoj plaći od 8 tisuća eura, kao i brojnim drugim povlasticama, a već se sada kao 29-godišnjak materijalno osigurao za cijeli život. Ako u HDZ-u dođe do preokreta i još jednog brutalnog smaknuća vladara, a on ne pretrči na vrijeme na pravu stranu u unutarstranačkom ratu, Ressler možda neće imati priliku natjecati se za još jedan mandat u Europskom parlamentu, no i ovaj mu je i više nego dovoljan da si pripremi neku eurokratsku sinekuru.

Za njega je sve ispalo savršeno pa zapravo i nije iznenađujuće što ga nema u hrvatskoj javnosti ni u HDZ-u. To mu se jednostavno ne bi isplatilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara