Gdje je nestao ministar turizma Cappelli? Poduzetnici ga traže, on se ne javlja

Gdje je nestao ministar turizma Cappelli? Poduzetnici ga traže, on se ne javlja
Foto: FaH

ODBOR za turizam i ugostiteljstvo udruge Glas poduzetnika sastavio je i poslao, još prije dva tjedna, Ministarstvu turizma 24 hitne mjere za pomoć djelatnostima vezanim uz turizam, no iz resora ministra Garija Cappellija još nema nikakvog odgovora. Iako se na sastanke i inicijative ove udruge koja okuplja više od 10.500 poduzetnika povremeno odazivaju iz Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te predstavnici Hanfe i ostalih institucija, kako nam kaže predsjednik udruge poduzetnika Hrvoje Bujas, iz Ministarstva turizma nikada nitko nije došao. 

>> Fijasko s CRO karticama: "Tko će platiti ovaj promašeni projekt?"

"Imali smo prije otprilike mjesec dana videopoziv s predstavnicima Ministarstva turizma. Bio je tu ministar turizma Gari Cappelli, njegovi zamjenici te predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te smo razgovarali o mjerama. Nakon toga imali smo i tu pismenu formu u vidu naših prijedloga, no više nam se nisu javljali. Nema ih", kaže Bujas u razgovoru za Index. Prema službenim podacima udruga okuplja 600 poduzetnika koji se primarno bave turizmom. 

Poduzetnici su Ministarstvu turizma predložili sljedeće kratkoročne mjere: moratorij na kredite i leasinge svima ugroženima u segmentu turizma i ugostiteljstva, smanjivanje PDV-a na sve grane u turizmu, produžavanje mjera za „zadržavanje radnih mjesta, nastavak i pojačavanje tzv. covid-19 povoljnih kredita preko HAMAG-BICRO-a, nastavak i pojačavanje HBOR kreditnih linija, otpis koncesija, otpis komunalnih davanja od strane JLS-a, ukidanje posebnih poreza na potrošnju za ugostitelje, ulazak blokiranih hotela u mjere vlade, implementacija CRO kartice, otpis 50 posto poreza na dohodak mikro poduzetnicima, obustava naplate tzv. "sezonskih RTV pretplata", plaćanje električne energije po stvarnoj potrošnji, ukidanje HRT pristojbe za radio prijamnike u automobilima, smanjenje komunalne naknade, ukidanje periodičkih tehničkih pregleda za sva vozila i plovila u leasingu, osnivanje garantnog fonda, reorganizacija Ministarstva turizma, ukidanje članarina za HTZ, uvođenje kategorije Domestic small hotels, osnivanje fonda za razvoj IT startupa.. 

>> Manfred Weber proglasio Plenkovićevu ideju za spas turizma neprihvatljivom

No iako su sve točke bile obrazložene uz rok primjene, iz Ministarstva turizma odlučili su kako glas poduzetnika ne treba slušati. Jednostavno su se oglušili.  

"Jednostavno. Prestali su se javljati. Ništa. Imali smo i tri sastanka na ovu temu, nitko od njih nije došao", kaže Bujas na kraju.

Udruga Glas poduzetnika okuplja više od 10.500 poduzetnika, obrtnika i njihovih zaposlenika, a imaju i više od 150 tisuća ljudi koji ih podržavaju. Trenutačno su najveća i najbrojnija udruga poduzetnika u Hrvatskoj. 

"Ne znamo što je s planom za ovu turističku sezonu, što rade Ministarstvo turizma i HTZ osim konstantnih obećanja preko medija, a zapravo vrlo malo konkretnih akcija na emitivnim tržištima, a napominjemo da npr. putničke agencije dan-danas nisu dobile odgovor na pitanje - što s osiguranjem jamčevine, s obzirom na to da je ista obvezna slijedom zakona, a niti jedna osiguravateljska kuća ne želi osigurati jamčevinu", pita se Bujas na kraju. Podsjetimo kako je jutros održan sastanak udruge i Inicijative povremenog prijevoza putnika. Nakon sastanka najavljen je prosvjed na Markovu trgu u četvrtak u 13 sati. 

>> Bečki institut: Hrvatska će proći najgore od svih zemalja srednje i istočne Europe

"Kap koja je prelila čašu je ignoriranje nadležnih ministarstava, koja u protekla skoro dva mjeseca nisu napravila ništa ili malo po pitanju moratorija na kredite i leasinge (s leasing kućama čak na tu temu nije bio niti sastanak s HBOR-om i nadležnim ministarstvima), a danas, nakon trećeg kruga razgovora i pregovora, i nakon što se na sastanku nije pojavio nitko iz nadležnih Ministarstava, a od 15 pozvanih leasing kuća došli su samo Raiffeisen, Erste i UniCredit (koji istina čine preko 40% sveukupnog financiranja leasinga u RH), a jedini koji su doista “pružili ruku” poduzetnicima iako s preporukama (moratorij do 12 mjeseci bez naknada) je HANFA, stoga gospodo u Vladi, krajnje je vrijeme za jasan i nedvosmislen stav i vašu akciju!", stoji u pozivu ove udruge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara