gelo: predviđanja ujedinjenih naroda na gornjoj granici optimizma

Hrvatski demografi slažu se s upravo objavljenim procjenama Ujedinjenih naroda da će Hrvatska u idućih pedeset godina stalno gubiti stanovništvo, te da će 2050. imati oko 860.000 stanovnika manje nego danas, što je 20 posto njezine današnje populacije.

´Zornije prikazano, to je kao da će u sljedećih pedeset godina u Hrvatskoj nestati onoliko stanovnika koliko ih danas imaju Zagreb i Osijek´, izjavio je profesor zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta i demografski stručnjak Jakov Gelo.

Po njegovim riječima, predviđanja hrvatskih demografa su slična. No, istodobno upozorava da su procjene Ujedinjenih naroda na gornjoj granici optimizma jer se posljednjih godina naglo pogoršava vitalna statistika.

Po nekim pokazateljima, kako je dodao, rezultati za prošlu godinu, koji će biti objavljeni do ljeta, pokazat će da je lani u Hrvatskoj umrlo više od deset tisuća stanovnika nego što se rodilo. To bi moglo značiti da je lani u Hrvatskoj ´izumro´ mali grad, kao Umag i Savudrija.

´To je najveća razlika između umrlih i novorođenih s kojom se Hrvatska suočila u posljednjih 200 godina´, izjavio je Gelo.

Podsjetio je da hrvatski demografi godinama upozoravaju na ´crne demografske pokazatelje´ hrvatskoga stanovništva, ali to nema odjeka.

´Vidjet ćemo hoće li podatci Ujedinjenih naroda sada zazvoniti na uzbunu i pokrenuti Vladu na populacijsku politiku´, rekao je.

´Donošenje Zakona o obitelji ne može zamijeniti mjere populacijske politike´, ističe Gelo, koji tvrdi da je nakon 2000. reducirano sve što je moglo utjecati na veći broj novorođenih u Hrvatskoj.

Podatci Ujedinjenih naroda o dugoročnom kretanju stanovništva Hrvatske bili su 2000. nešto povoljniji u odnosu prema najnovijem izvješću jer su u rezultate ulazili novorođeni i umrli hrvatski državljani u inozemstvu.

Sada, kad se vitalna statistika, po novoj metodologiji, ´očistila´ od hrvatskoga inozemnog prirasta, pokazatelji su ponovno slični onima koje su Ujedinjeni narodi objavili 1998., izjavio je Gelo.

Hrvatski demografi uglavnom ne računaju dugoročno kretanje stanovništva Hrvatske jer im nedostaju tablice mortaliteta budući da ih Državni zavod za statistiku ne izrađuje, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara