"Gen za starenje" možda se prenosi kromosomom x

BELGIJSKI istraživači bacili su novo svjetlo na teoriju da je starenje povezano sa skraćivanjem završetaka kromosoma u stanicama.

Rezultati studije pokazuju da gen odgovoran za skraćivanje telomera prenosi kromosomom X.

Prethodna su istraživanja pokazivala da je relativna duljina telomera, kromosomskih završetaka u vezi s bolestima povezanima sa starošću i smrtnošću: kraći telomeri povezuju se s obolijevanjem i preranim umiranjem od bolesti koje nastupaju u starijoj dobi.

Studije provedene na blizancima pokazale su da su telomeri nasljedni, ali o načinu nasljeđivanja zna se veoma malo.

Jan A. Staessen s belgijskoga sveučilišta u Leuvenu s kolegama je mjerio duljinu telomera u DNK bijelih krvnih stanica osoba koje su već uključene u proučavanje obitelji što se provodi na tom sveučilištu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su otkrili da je duljina telomera u očeva i kćeri slična, kao i u majki i sinova te među blizancima, ali razlikuje se među supružnicima i između očeva i sinova.

Drugim riječima, nasljeđivanje roditeljskoga kromosoma X (majčinoga za sinove, a oba roditelja za kćeri) čvrsto je povezano sa sličnošću telomerske duljine roditelja i djece.

Dr. Staessen to ovako komentira: "Nasljeđivanje duljine telomera preko kromosoma X najvjerojatnije je objašnjenje ovih nalaza. Još trebamo potvrdu zapažanja da je proces starenja osobina koja se povezuje s kromosomom X."

(Hina) xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara