General Lukić u pritvoru ICTY-a

UMIROVLJENI general srbijanske policije Sreten Lukić, optužen za zločine na Kosovu, u ponedjeljak je nakon dolaska iz Beograda prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, objavio je Sud.

"Lukić je prebačen u pritvor ICTY-a iz Srbije. U bijegu je proveo godinu i pol", navodi se u priopćenju Haškog suda.

Datum njegovog prvog pojavljivanja pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji, bit će određen naknadno.

Lukić je prebačen u Haag odmah nakon što je otpušten s liječenja u Kliničkom centru u Beogradu. Glasnogovornik vladajuće Demokratske stranke Srbije, Andreja Mladenović izjavio je u Beogradu da Lukić nije uhićen, već se radilo o "jednom obliku dobovoljne predaje".

Optužen je u listopadu 2003. zajedno generalima Vladimirom Lazarevićem, Nebojšom Pavkovićem i Vlastimirom Đorđevićem, od kojih je Lazarević u Haagu, Pavković se krije, a Đorđević se spominje među haškim bjeguncima koji su utočište našli u Rusiji.

Lukić je zapovjedao snagama MUP-a Srbije tijekom intervencije na Kosovu 1999. Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti zbog progona, ubojstva, deportacija i prisilnog preseljavanja albanskih civila i u jednoj točki za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, te je zločine počinio sudjelujući u udruženom zločinačkom pothvatu vodstva u Beogradu čiji je cilj bilo protjerivanje značajnog dijela albanskog stanovništva s Kosova, kako bi se osigurala srpska kontrola nad pokrajinom.

Lukić je dvanaesti haški optuženik iz Srbije ili Republike Srpske koji je od kraja prosinca 2004. prebačen u Haag.

Za sve je njih srbijanska vlada ICTY-u dala jamstva potrebna za puštanje na slobodu do početka suđenja, te osigurala pravnu, financijsku i drugu pomoć njima i njihovim obiteljima.

Vlada je najavila da će do 12. travnja, kada Europska komisija treba razmatrati Studiju o izvodljivosti za pridruživanje SCG Uniji, iz Beograda u Haag biti prebačeno i preostalih 12 bjegunaca čije je izručenje zatražio ICTY.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara