General Momčilo Perišić svjedok na suđenju Miloševiću

HAAŠKO tužiteljstvo pozvalo je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, umirovljenog generala Momčila Perišića, da 22. siječnja svjedoči u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, javio je u nedjelju beogradski Radio B92, pozivajući se na agenciju Fonet.

Ni u Tužiteljstvu, niti u krugovima bliskima Miloševićevoj obrani, međutim, nije moguće dobiti potvrdu te informacije, a "neslužbene sugestije iz krugova bliskih Haaškom sudu upućuju na to da će Perišić svjedočiti kasnije u siječnju ili početkom veljače", tvrdi Radio B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije točno da ću u četvrtak, 22. siječnja svjedočiti u Den Haagu, a ako Haaški sud bude tražio da svjedočim, svakako da hoću, jer, ma što mi mislili, moramo uvažavati međunarodni sud i ako želimo ići u Europu, moramo surađivati s Haaškim tribunalom", izjavio je Perišić u nedjelju Radiju B92.

Taj Radio podsjeća da je, tijekom prošlotjedne sudske rasprave u procesu Miloševiću, haaško tužiteljstvo zatražilo od sudskog vijeća primjenu "načela sigurnog prolaza", odnosno ugovora sklopljenog s Kraljevinom Nizozemskom, kojim se svjedocima protiv kojih eventualno postoje optužnice ili međunarodni nalozi za uhićenje jamči da neće biti uhićeni u vrijeme boravka u den Haagu gdje dolaze radi svjedočenja.

Tužitelj Geoffrey Nice je objasnio da je to načelo potrebno primijeniti "kako bi se omogućilo pojavljivanje jednoga svjedoka", ali nije naveo i njegovo ime, prenosi radio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara