General Pavković spreman za Haag nakon što pripremi svoju obranu - odvjetnik

Haaški optuženik general Nebojša Pavković namjerava se predati Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu nakon što se završi priprema njegove obrane, izjavio je Pavkovićev odvjetnik Ljubiša Živadinović u razgovoru za subotnji broj beogradske "Politike".

Pavkovićev odvjetnik tvrdi da je nedavno rješenje Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, u kojem se protiv Pavkovića vodi postupak zbog pomaganja počiniteljima kaznenog djela u slučaju pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, dovelo do "nesporazuma".

"Sad smo u pat poziciji, jer zbog odluke Specijalnog suda ne možemo spremati obranu za Den Haag. Pričekat ćemo odluku suda o žalbi na određivanje pritvora", kaže odvjetnik optuženog Pavkovića, kojega policija početkom tjedna nije našla na njegovoj beogradskoj adresi.

Pavković se potom javio svom odvjetniku, tvrdeći u sms-poruci da se nalazi "na produženom vikendu" u vikendici kod prijatelja, te da se nema namjeru pojaviti pred Specijalnim sudom, jer to "smatra uvertirom za slanje u Den Haag".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković izjavio je za dnevnik "Blic" od subote da MUP Srbije mora odmah provesti nalog Specijalnog suda za Pavkovićevo uhićenje.

U slučaju uhićenja, haaška optužnica ima prednost pred domaćom, kazao je ministar, te će Pavkoviću biti uručena haaška optužnica i potom provedena redovna procedura, nakon koje Nacionalni savjet za suradnju s Haaškim tribunalom daje nalog za odlazak optuženog u Den Haag.

Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Nebojšu Pavkovića haaška optužnica tereti za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

(Hina) xtta ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara