General Petar Stipetić u Ogulinu je dobio trg. Ministar se nije pojavio

General Petar Stipetić u Ogulinu je dobio trg. Ministar se nije pojavio
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

SREDIŠNJI se trg u Ogulinu od sada zove Trg Petra Stipetića, a otkrivanje ploče novoimenovanog trga s imenom generala Stipetića proteklo je svečano u sklopu Dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa.

Nakon što je otkrila ploču s imenom svog oca, Vesna Stipetić je izrazila zahvalnost gradu Ogulinu što je njezinom ocu odao tu čast i što se trudi sačuvati uspomenu na njega i njegovo djelo.

Došao izaslanik načelnika GS-a OS-a RH viceadmiral Robert Hranj

Na otkrivanje ploče s generalovim imenom nisu došli državni vrh i najviši vojni dužnosnici. Poslali su izaslanike.

Izaslanik načelnika GS-a OS-a RH viceadmiral Robert Hranj je rekao da se ovim činom odaje počast generalu Stipetiću kao jednom od stupova stvaranja Hrvatske vojske koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranju moderne hrvatske države kojeg ćemo pamtiti kao vojnog stručnjaka i stratega te kao časnog, mudrog i jedinstvenog čovjeka.

Zahvalnost na ovoj prilici da se prisjetimo "visokog vojnog časnika, humanista i neustrašivog branitelja hrvatske slobode, pokojnog Petra Stipetića" u svom je govoru izrazio general pukovnik Marijan Mareković.

"Posebna mi je čast što mogu svjedočiti o izuzetno časnom čovjeku s mnogo vrlina koji je zadužio sve građane RH, kojeg je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izabrao za hrvatskog gromobrana, najzahtjevniju zadaću profesionalnog časnika, pri predaji neprijateljskog 21. korpusa agresorske vojske u VRO-u Oluja 1995. godine u mjestu Gornji Viduševac kod Gline", rekao je general Mareković i naglasio da je Stipetić i nakon toga "u visokim zapovjedništvima HV-a donosio sudbonosne odluke, ponekad bolne i s neugodnim iskustvima".

Došao izaslanik ministra hrvatskih branitelja

Na otkrivanje ploče trga s imenom generala Stipetića nije došao Tomo Medved. Poslao je izaslanika Marka Ratkovića.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, autor HRT-ovog dokumentarnog filma "General i džentlmen" o stožernom generalu Petru Stipetiću u svom je govoru rekao da je "Petar Stipetić najveći časnik kojeg je imala Hrvatska vojska, najveći i najbolji operativac u bivšoj državi i puno je učinio za ovu državu, koja mu", ustvrdio je, "to nikada nije honorirala na pravi način te ga je puno puta zatajila". Za novi Trg Petra Stipetića rekao da je važan "da se ne zaboravi čovjek koji je oličenje skromnosti, poštenja i simbol jedne bolje Hrvatske koju, nažalost, još uvijek nismo doživjeli u punom smislu".

"Više je zaslužio od države"

Poželio je Zovko da i u Zagrebu neki trg ili ulica ponese njegovo ime jer je bio zapovjednik obrane grada Zagreba te uvijek svoj, kao čovjek struke, poštenja, pun razumijevanja za sve, koji se nikada nije priklonio ni jednoj političkoj opciji.

Blizak suradnik Petra Stipetića, pomoćnik za sigurnost Miroslav Vidović, rekao je da postavljanje ploče i imenovanja trga doživljava kao gestu koju je general Stipetić zaslužio i u ratu i u miru jer je za domovinu Hrvatsku maksimalno davao sebe te da će ostati u vječnom sjećanju.

Na novinarsko pitanje nije li general Stipetić žalio što se prema njemu država nije odnosila s više počasti, Vidović je rekao da je on zaslužio od države više, ali da se general nije žalio, da je i u grob otišao ne žaleći ništa jer je bio takva osoba.

Gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je ponos što je general Stipetić Ogulinac i što će ovaj trg postati mjesto sjećanja na njega te je najavio da će se kip Golubica izmjestiti na novo mjesto te da će Trg Petra Stipetića uz sve dosadašnje priredbe dobiti i neke nove prigodne sadržaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara