General Repinc na čelu UN-ove misije u Indiji i Pakistanu

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda je potvrdilo hrvatskog generala Dragutina Repinca za zapovjednika vojnih promatrača UNove mirovne misije u Indiji i Pakistanu u Kašmiru (UNMOGIP) i Repinc će krajem prosinca preuzeti svoju dužnost, doznaje u ponedjeljak Hina.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti britanski veleposlanik Emyr Jones Parry obavijestio je u pismu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana kako su članovi Vijeća "uzeli na znanje" Annanovu namjeru o postavljenju Repinca čime je to tijelo formalno prihvatilo njegovo imenovanje.

Tajništvo UN-a obavijestilo je stalnu hrvatsku misiju pri Svjetskoj organizaciji kako bi general bojnik Repinc trebao preuzeti dužnost 28. prosinca, doznaje Hina. On će uskoro doputovati u New York gdje će u sjedištu UN-a obaviti pripreme za preuzimanje dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Repinc će kao vojni zapovjednik misije biti istodobno i njezin čelnik i zamijenit će talijanskog generala Guida Dantea Palmieria koji je iz misije otišao u rujnu ove godine.

Dužnost vojnog zapovjednika misije i njezina čelnik je odmah ispod razine pomoćnika glavnog tajnika i Repinc će biti do sada najviše rangirani hrvatski državljanin u službi UN-a kao i u bilo kojoj međunarodnoj mirovnoj operaciji u svijetu.

Misija UNMOGIP je uspostavljena 1949. za nadzor prekida vatre između Indije i Pakistana u Kašmiru i osigurava da ne dođe do zaoštravanja dugotrajne krize između dviju zemalja oko ove pokrajine.

Odabir generala Repinca za čelnika UNMOGIP-a smatra se doprinosom međunarodnom ugledu Hrvatske, a hrvatski diplomati u New Yorku ga drže važnim u kontekstu približavanja Hrvatske NATO-u i potpore kandidaturi Hrvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008.-2009.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara